Auton luovuttaminen rattijuopolle on aina riski — myös taloudellisesti

Vuoden 2019 alussa julkaistun raportin mukaan rattijuoppojen aiheuttamia kuolinonnettomuuksia oli vuosina 2013-2017 kaikkiaan 222. Määrä on 24 prosenttia kaikista tutkituista kuolemaan johtaneista moottoriajoneuvo-onnettomuuksista.

Rattijuoppojen kuolinonnettomuuksista 77 prosentissa oli vain yksi osallinen ajoneuvo ja 23 prosenttia onnettomuuksista oli yhteenajoja. Raportissa päihtyneenä ajaneella kuljettajalla tarkoitetaan tilannetta, jossa aiheuttajakuljettajalla oli veressä alkoholia vähintään 0,5 promillea.

Ulosajo on tyypillisin rattijuopon kohtalo. Päihtyneenä autoa ajaneiden kuolemaan johtaneista onnettomuuksista 164 (74 %) oli tieltä suistumisia, 49 (22 %) oli kohtaamisonnettomuuksia ja loput 9 (4 %) luokkaan ”muut” kuuluvia onnettomuuksia, kuten törmäyksiä esteisiin tai kumoonajoja ajoradalla.

– Tieltä suistumisten suuren osuuden lisäksi on aika tyypillistä, että rattijuoppo on onnettomuudessa yksin. Ehkä tätä voidaan pitää lohdullisena tietona siitä, että rattijuopon kyytiin ei yksikertaisesti haluta mennä, sanoo liikkumisen johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

Rattijuopon aiheuttamissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa kuoli vuosina 2013–2017 yhteensä 252 henkilöä. Kuolleista 188 eli 75 prosenttia oli juopuneita kuljettajia, 54 (21 %) oli matkustajana rattijuopon kyydissä ja 10 (4 %) kuoli yhteenajoissa vastapuolina olleissa ajoneuvoissa.

– Joskus kuulee puhuttavan ”juopon tuurista” eli siitä, että rattijuoppo itse selviäisi kolarista tai ulosajosta vammoitta. Tilastot eivät tue tällaista käsitystä, vaan kyllä useimmiten se on juuri rattijuoppo itse, joka loukkaantuu tai jopa menehtyy, toteaa Nieminen.

Älä luovuta autoa juopuneelle

Lakisääteinen liikennevakuutus on Suomessa ajoneuvokohtainen ja korvaa ulkopuolisille sattuneet vahingot, kuten ihmisten loukkaantumiset tai syyttömän osapuolen omaisuusvahingot. Kolariin syyllistyneen ajoneuvon osalta tilanne on kuitenkin toinen.

– Jokainen tapaus on toki omansa, mutta usein on niin, että jos rattijuoppo esimerkiksi tuhoaa oman autonsa, ei vaurioita välttämättä korvata ollenkaan, Markus Nieminen kertoo.

Autoa ei myöskään pidä luovuttaa juopuneelle. Liikenneturvallisuuden takia ennen kaikkea, mutta myös siksi, että kolaritilanteen sattuessa korvauksia maksetaan auton haltijan vakuutuksista. Luvassa on vähimmilläänkin vakuutusbonusten menetys. Päihderaportin tarkasteluvälillä rattijuopoista 35 eli 16 prosenttia ajoi luvallisesti lainatulla tai vuokratulla ajoneuvolla.

– Jos rattijuoppo aiheuttaa vahinkoa toiselle ajoneuvolle tai henkilöille, nämä syyttömän vastapuolen vahingot maksetaan liikennevakuutuksesta aivan normaalisti. Kuitenkin rattijuopumustapauksissa vakuutusyhtiö perii maksetut korvaukset takaisin vahingon aiheuttaneelta rattijuopolta, Markus Nieminen muistuttaa ja jatkaa:

– Vaikka liikennevakuutus turvaa tällä tavalla tilanteen syyttömälle osapuolelle, syyllinen ei silti pääse kuin koira veräjästä. Selvää on, että takaisin perittävät korvaussummat voivat joskus olla huomattavan suuria ja maksuajat pitkiä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän