Poliisilla on parhaillaan käynnissä koko maan kattava sähköpotkulautailijoiden valvontaviikko. Valvonnalla poliisi haluaa vaikuttaa tienkäyttäjien asenteisiin ja liikennetapoihin, jotta turhat vaaratilanteet vähenisivät ja vältyttäisiin kohtalokkailta liikenneonnettomuuksilta.
Lainvastainen sähköpotkulautailu aiheuttaa liikenteessä vaaratilanteita, jotka olisivat usein vältettävissä liikennesääntöjä noudattamalla. Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi on tapahtunut valitettavasti lyhyen ajan sisään jo kolme kuolemaan johtanutta sähköpotkulautaonnettomuutta kesän 2024 aikana.
− Valvomme sähköpotkulautailijoiden liikennekäyttäytymistä tehostetusti viikon ajan. Puutumme järjestelmällisesti ja matalalla kynnyksellä havaittuihin liikennerikoksiin ja -rikkomuksiin, kertoo poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.
Sähköpotkulautailijoiden liikennetapoihin halutaan muutos
− Sähköpotkulautailu ei olisi ongelma, jos tienkäyttäjät noudattaisivat liikennesääntöjä ja liikenteenohjauslaitteille asetettuja velvollisuuksia. Ongelma on kuitenkin siinä, että sääntöjä ei noudateta, sanoo Kallio.
Sähköpotkulautailun valvontaviikolla puututaan kaikenlaiseen sähköpotkulautailijoiden lainvastaiseen liikennekäytökseen, mutta erityisesti sellaiseen toimintaan, joka häiritsee ja vaarantaa muita tienkäyttäjiä sekä vaarantaa sähköpotkulautailijan itsensä.
Kallio vetoaa myös vanhempiin, jotta he jakaisivat tietoa nuorille tienkäyttäjille siitä, missä ja miten liikenteessä on turvallista kulkea.
Seuraamuksia eniten jalkakäytävällä ajamisesta
Poliisi puuttuu lainvastaiseen liikennekäyttäytymiseen ensisijaisesti sakkomenettelyn ja liikennevirhemaksumenettelyn keinoin. Maanantain ja tiistain aikana poliisi on jakanut jo yli 300 seuraamusta, joista eniten jalkakäytävällä ajamisesta ja matkustajien kuljettamisesta.
Valvontatuloksia 26. – 28.8.2024:
- jalkakäytävällä ajaminen, 15 sakkoa ja 330 liikennevirhemaksua
- matkustajan kuljettaminen, 11 sakkoa ja 75 liikennevirhemaksua
- punaisia päin ajaminen, 34 sakkoa
- yksisuuntaista pyöräkaistaa väärään suuntaan, 28 liikennevirhemaksua
- ajokaistalla väärään suuntaan, yksi sakko ja yhdeksän liikennevirhemaksua
- viritetyt sähköpotkulaudat, kuusi kappaletta
- suojatiesäännön noudattamatta jättäminen, yksi sakko ja liikennevirhemaksu
- ajaminen päihtyneenä, yksi sakko
Liikennevirhemaksun suuruus on 40 euroa ja sakon suuruus riippuu tuloista.
Lue myös
Espoon sähköpotkulautaonnettomuuden toinen osallinen on ilmoittautunut poliisille