Autotoday testasi: BMW i7 — nautinnon multihuipentuma!

Jo 70-luvulta lähtien BMW 7-sarja on ollut baijerilaismerkin taidonnäyte edustusluokan autoissa. Uutta 7-sarjalaista on nyt saatavilla perinteisemmän hybridivoimalinjan lisäksi ensimmäistä kertaa myös täyssähköisenä versiona. Koeajossa ollut täyssähköversio tottelee mallinimeä i7 xDrive60.

Uusinta mallia edeltävät BMW 7-sarjan mallit ovat olleet ulkoisesti muotoilultaan hillittyjä ja huomiota herättämättömiä, ikään kuin suurikokoisia 5-sarjalaisia näin kärjistetysti sanottona. Samaa ei voi kuitenkaan sanoa uusimmasta 7-sarjan painoksesta. Tästä ei ulkonäön puolesta luonnetta puutu.

Kuva: Antti Järveläinen.

BMW-mallien etuosan nykymuotoilusta on puhuttu useamman vuoden suurikokoisten munuaisten vallattua keulan pinta-alaa. i7:n etuosa ei selvästi jää huomaamatta. Päiväsaikaan suuret selkeät linjat kromiosilla höystettynä keräävät katseita ja pimeällä persoonalliset ajovalot, ja etenkin ympäriinsä valaistut munuaiset saavat aikaan ihastelua.

Siinä missä monet täyssähkövalmistajat ovat malleillaan menneet pyöreän ja pisaramaisen muotoilun suuntaan, näyttää BMW ulkoisesti sotivan rohkeasti pyöreää muotokieltä vastaan. Kun tarkemmin tarkastelee esimerkiksi kyljen muotoilua, voidaan huomata pitkän ja suoran kylkiviivan saavan alkunsa jo alhaalta varsin kulmikkaan etupuskurin muotoilusta. Auton sivuprofiilista ei jää epäselväksi, mitä luokkaa i7 edustaa.

Kuva: Antti Järveläinen.

Takaa i7 on muuhun muotoiluun verrattuna varsin hillityn näköinen, joskin kromiosat viimeistelevät myös takaosan ylellisen ilmeen. Tarkasteltaessa auton muotoilua pidempään, voi auton kulmikkuudesta löytää myös jotain klassista vanhanaikaisuutta, mikä on erittäinkin tervetullutta nykypäivänä.

Takana matkustajana

Takapenkillä matkustajaa luvalla sanottuna hemmotellaan. Suuret ulkomitat takaavat hyvät matkustustilat sisällä. Takana jalkatilaa riittää normaaliasennossa ruhtinaallisesti.

Kuva: Antti Järveläinen.

Oikean puolen takapenkki on saatavilla puolimakuuasentoon, jolloin etuistuin taittuu käytännössä kiinni tuulilasiin. Takaistuin kallistuu taakse ja pohkeille nousee jalkatuki. Makuuasentoon asti istuin ei aivan taitu, mutta mukavuudesta kertokoon paljon se, että takamatkustaja oli hyvin pettynyt kolmen tunnin ajomatkan päätteeksi matkan loppuneen kesken liian aikaisin.

Koeajoauton istuimet olivat materiaaliltaan pääosin kangasta ja pieneltä osin nahkaa. Ulkonäöltään istuimien materiaalivalinta ei ensisilmäyksellä tuntunut sopivan auton muuhun olemukseen. Tämän tasoisessa autossa jotenkin ajattelee nahan olevan ainoa oikea materiaali istuimille.

Kuva: Antti Järveläinen.

Ennakkoluulot osoittautuivat täysin vääriksi, sillä koeajoauton nahan ja villa-Kashmir -kankaan yhdistelmä istuimissa oli parasta, mitä koeajoautoissa on tullut vastaan vuosiin. Tuntuma yhdistelmässä on superlatiiveja säästelemättä eksklusiivinen ja erittäin mukava.

Kangas materiaalina tarjoaa tasaisemman tuntuman istuimen lämmitykselle ja viilennykselle. Hierontatoiminnot kruunaavat matkustusmukavuuden.

Kuva: Antti Järveläinen.

Takamatkustajalla on mahdollisuus säätää ovessa olevasta kosketusnäytöstä istuimen toimintojen lisäksi takalasien aurinkosuojia ja audiolaitteita sekä soittaa esimerkiksi puheluita. Ja mikäli ovea ei ole ketään avaamassa tai sitä ei jaksa avata itse, saa kaikki auton ovet auki ja kiinni nappia painamalla.

Kuskin penkillä

Takamatkustajien matkustusmukavuus on läsnä myös edessä sillä erotuksella, ettei edessä voi puolimakuuasennossa ottaa nokosia tai tehdä toimistotöitä. Hierontatoiminnot pistävät kuitenkin veren mukavasti liikkeelle myös edessä eikä penkissä pyörimiselle tule tarvetta useammankaan tunnin ajomatkan aikana.

Kuva: Antti Järveläinen.

Musiikin äänenlaadun hifistelijöitä hemmotellaan nyt myös tuntoaistilla, sillä istuimen selkänojassa olevan Bowers & Wilkinsin äänentoistojärjestelmä basson värähtelyn voimakkuutta voi säädellä mieluisekseen. Järjestelmän lukuisten kaiuttimien lisäksi myös pään niskatuessa on kaiuttimet, jotka kruunaavat musiikin kuuntelukokemuksen.

Visuaalisesti ohjaamossa on kauniita materiaalivalintoja ja yksityiskohtia. Kristallia löytyy kojelaudasta ja säätimistä, kaiuttimien paneelit ovat upeasti työstettyä metallia ja istuimien lisäksi kyynärnojassa on rei’itettyä nahkaa. Sisätilat ovat hillityn upeat – aivan kuten auton ulkokuori.

Kuva: Antti Järveläinen.

Ulkomitat ja auton massa ei jää huomaamatta ratin takana. Sähkömoottoreiden tarjoilemat 400 kilowattia liikuttavat i7:ää tyylikkään eleettömästi massasta huolimatta. Ajo-ominaisuudet maantiellä ovat ajettavuuden kannalta se, missä auto pääsee loistamaan.

Kilometrejä i7 jättää taakseen erittäin vaivattomasti. Ohjaamon hiljaisuutta moottoritienopeuksilla ei voi olla aistimatta, ja korva käy ympäri kuljettajan ovea etsien ilmavirran suhinakohtia, joista ei ole pahemmin mainittavaa.

Kuva: Antti Järveläinen.

Ilmajousitus tulee vakiona kaikkiin i7-malleihin. Auton yli 2700 kilon omamassa yhdessä alustan kanssa pitävät huolen erittäin mukavasta ja pehmeästä kyydistä.

Toinen i7-malleihin vakiona tuleva varuste on nelipyöräohjaus, josta on paljon apua tämän kokoiselle autolle etenkin kaupunkiajossa. Takapyörät kääntyvät hitaammassa ajossa jopa 3,5 astetta pienentäen kääntösädettä. Kovemmissa nopeuksissa takapyörät kääntyvät etupyörien kanssa samaan suuntaan ja näin vakauttavat ajoa kaistaa vaihdettaessa.

Kuva: Antti Järveläinen.

Etenkään kovemmissa nopeuksissa nelipyöräohjausta ei huomaa, mutta pienemmillä nopeuksilla nopeat ohjainliikkeet tuntuvat jopa hieman inhottavilta muljahteluilta.

i7 sähköautona

Koeajettu i7 xDrive60 on täyssähköisen 7-sarjan keskimmäinen malli tehojen ja hinnan puolesta. Alkaen hinnat malli i7 eDrive50 on takavetoinen ja hinta on reilut 118 000 euroa. Tehokkaammasta päästä löytyy nelivetoinen i7 M70 xDrive alle neljän sekunnin kiihtyvyydellä ja 176 000 euron hintalapulla.

Kuva: Antti Järveläinen.

Kaikki i7-mallit jakavat saman akkukapasiteetin, josta käytettävissä oleva kapasitetti on noin 102 kWh. Koeajon aikana ulkoilman lämpötilat olivat keskimäärin noin 15 astetta ja auton keskikulutus pääasiassa matka-ajoa sisältäen oli 20,8 kWh/100km. Todellinen toimintamatka täydelle akulle on noin 500 kilometriä, jota voi pitää kiitettävänä auton koko ja kaikki sähköä käyttävät ominaisuudet huomioiden.

Enemmän matkaa taittavan ei tarvitse olla huolissaan auton latauskäyrästä. Koeajon aikana autoa päästiin kokeilemaan useamman kerran pikalaturilla.

Kuva: Antti Järveläinen.

Muutaman kerran laturille saavuttiin noin 50% varaustasolla ja latausteho oli puolitäydestä akusta huolimatta kiitettävät 140 kW. Tyhjemmällä akulla laturille saavuttua auto vastaanotti virtaa maksimiteholla 195 kW. vielä 30 prosentin varaustasolla ja yli sadassa kilowatissa latausteho pysyi aina 70 prosenttiin asti.

Kuva: Antti Järveläinen.

Valmistaja ilmoittaa 10-80 % pikalatausajaksi 34 minuuttia. Koeajossa päästiin 37 minuuttiin, kun ladattu virtamäärä oli 20-90 %. Ladatulla 70 % sähkömäärällä pääsee moottoritietä kesäkelillä noin 350 kilometriä.

Latausta kotona tai kauppakeskuksissa nopeuttaa vakiona tuleva 22 kW vaihtovirtalaturi.

Kenelle i7 sopii

Kokonaisuutena i7 on näyttävä ja tyylikäs ilmestys ja vaikka auto selvästi kerää katseita ja ihmetystä, ei i7 tunnu olevan liikenteessä kuitenkaan “punainen vaate” kanssaliikkujille. Edustusluokan kyydistä nauttii parhaiten takaistuimilla, muttei BMW:n tyyliin ajo-ominaisuuksista olla tämänkään mallin kohdalla tingitty.

Kuva: Antti Järveläinen.

Suuret ulkomitat saattavat aiheuttaa hieman päänvaivaa pienemmissä parkkitiloissa. Auttavaa tekniikkaa ja kameroita on paljon ympäri autoa, mutta ne eivät kokonaan poista ahtaissa tiloissa tarvittavaa lisäkeskittymistä – leveyttäkin kun autolla on 20-30 cm. enemmän “normaaliin autoon” verrattuna.

i7 on parasta, mitä BMW:llä on tarjota tähän kokoluokkaan ja mukavuuteen. Kilpailijoita näillä ominaisuuksilla ja tässä kokoluokassa on vähän. i7 loistaa monesta suunnasta arvioituna erinomaisena edustusluokan sähköautona.

Kuva: Antti Järveläinen.

Tulee auto sitten oman matkustusmukavuuden maksimoimiseen tai virkamiesten edustuskuljetuksiin, tarjoaa i7 hulppeat kyydit niin edessä kuin takana. i7 saa nyt poikkeuksellisen paljon suitsutusta, mutta sen auto on myös ansainnut.

Kuva: Antti Järveläinen.

BMW i7 xDrive60

  • Maksimiteho yhteensä: 400 kW, 544 hv.
  • Maksimivääntö yhteensä: 745 Nm.
  • Kiihtyvyys: 4,7 sek. (0-100 km/t)
  • Ajoakun kapasiteetti (netto): noin 102 kWh.
  • Valmistajan ilmoittama yhd. kulutus: 18,4-19,6 kWh/100km.
  • Valmistajan ilmoittama toimintamatka (yhdistetty): 591-625 km. (WLTP)
  • Kulutus koeajossa: 20-25 kWh/100km.
  • Koeajettu toimintamatka yhdellä latauksella: 490 km.
  • Maksimi latausteho (DC): 195 kW.
  • Maksimi latausteho (AC): 22 kW.
  • Omamassa: 2 715 kg.
  • Tavaratila: 500 l.
  • Vetotapa: Neliveto
  • Vetokyky: 750 kg (jarruton).
  • Vetokyky: 2000 kg (jarrullinen).
  • Alkaen hinta: 147 100 euroa
  • Alkaen hinta (i7 eDrive50): 118 290 euroa

Katso tästä muita BMW-koeajoja.

Kuva: Antti Järveläinen.
Kuva: Antti Järveläinen.
Kuva: Antti Järveläinen.
Kuva: Antti Järveläinen.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän