Liikenneturva seurasi syksyllä 2024 autoilijoiden vilkun käyttöä liikenneympyröissä ja risteysalueilla ympäri Suomea. Seuranta osoitti, että joka neljäs autoilija* jätti vilkuttamatta ajaessaan liikenneympyrän liittymästä ulos.
”Vilkun käyttö parantaa liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Kun poistut liikenneympyrästä, laita vilkku päälle jo hyvissä ajoin, jotta ympyrään ajavat pystyvät ennakoimaan aikeesi,” muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tomi Rossi.
Liikenneympyrään saapuvien on väistettävä sekä pyöräilijöitä ja kävelijöitä että ympyrässä jo olevaa ajoneuvoliikennettä. Ympyrästä poistuvien ajoneuvojen on taas väistettävä suojatiellä tai pyörätien jatkeella kulkevia.
”Uudemmissa automalleissa vilkku voi sijaita ratissa, joten sen käyttöön pitää totutella jo ennen liikenteeseen lähtöä. Maltillinen ajonopeus antaa aikaa reagointiin ja auttaa pitämään auton hallinnassa talvisin usein liukkaissa liikenneympyröissä”, Rossi painottaa.
Ota vilkun käyttö rutiiniksi
Seurannan mukaan risteyksissä 87 % autoilijoista käytti vilkkua kääntyessään. Vilkun käyttö on tärkeä merkki myös risteävää tietä ylittäville pyöräilijöille ja jalankulkijoille, vaikka kääntyvä auto onkin väistämisvelvollinen.
”Risteysalueilla vilkkua käytetään hieman paremmin kuin liikenneympyrässä. Parannettavaa on silti. Kun otat vilkun rutiiniksi muiden rutiinien joukkoon ja rauhoitat vauhdin auton ratissa, sujuu jouluun valmistautuminen liikenteessäkin paremmin”, Rossi tiivistää.
*Liikenneturva seuraa tienkäyttäjien käyttäytymistä vuosittain. Seuranta tehtiin vuonna 2024. Liikenneympyrän vilkun käyttö, N=11542. Risteysalueella vilkun käyttö, N=13786.