Mikete Oy:n Scania 560 S:n ohjaamo näyttää ulkoa päin ensisilmäyksellä tyypilliseltä S-sarjan korkealta hytiltä, mutta kun sen sisälle kapuaa, eron huomaa välittömästi.
Mikko Ruuskan hytti on 27 senttimetriä pidempi kuin muilla S-sarjalaisilla. Se lisäsi työviihtyvyyttä, sillä Scaniassa asutaan yli 300 päivää vuodessa.
”Sänkyyn mahtuu kunnon petauspatja, vuodetta ei tarvitse levittää ja apumiehen tuolilla pääsee paremmin kääntymään. Säilytystilaa on enemmän”, Miketen yrittäjä Mikko Ruuska sanoo.
”Säilytystilaa on tullut lisää sängyn alle”, Ruuska kertoo.
Hän puhuu uudesta Scaniastaan, joka oli lokakuun alussa Kotkan Scania-keskukselta lähdössä ensirekisteröintiin. Ruuska halusi panostaa asumismukavuuteen, sillä Scania 560 S23H on reissussa yli 300 päivää vuodessa. Hän myös keksi keinon, jolla kuittasi Laxå Special Vehiclesin valmistaman erikoisohjaamon kustannukset. Se löytyi mitoittamalla moottori sopivaksi ajotehtäviin.
AdBlueta ympäri Suomen
Ruuska ajaa toisen kuljettajan kanssa vuoroviikoin Samat Nordic Oy:n alihankkijana AdBlueta ympäri Suomen, vie sitä mm. huoltoasemille, kuljetusliikkeille, koneyrittäjille ja maanviljelijöille. Asiakkaita riittää, sillä yhä useampi käyttää ureaa.
Miketen ajoneuvoyhdistelmän suurin sallittu kokonaispaino on 76 tonnia ja purkupaikkoja on noin 15-20 vuorokaudessa. Auton paino kevenee, mitä kauemmas ajetaan.
”Huomasin, etten tarvitse 650 hevosvoimaa ja V8:a. Se vie enemmän polttoainetta ja on hankintahinnaltaan kalliimpi. Jotkut ajavat V8:lla, mutta minulla on pitkä koppi”, 560-hevosvoimaisen moottorin valinnut Ruuska hymähtää.
Scanian aluemyyntipäällikkö Aki Laitila kiittelee Ruuskan laskutaitoa.
”Hän on kiinnostunut tekniikasta ja ymmärtää auton välityssuhteiden ja polttoainetaloudellisuuden merkityksen. Päätöksenteko on nopeaa ja tärkeät asiat etenevät.”
Suomen ensimmäisen pitkän S23H-ohjaamon lisäksi Ruuska hankkii Scanialta huollon. Autossa on myös digitaalinen Smart Dash -kojelauta, joka hyödyntää uusinta älykästä teknologiaa sekä Scanian kaikki uusimmat turvallisuusvarusteet.
Pidennys tuuliohjainen suojassa
Entistä pidempi hytti on toteutettu jatkamalla ohjaamon takaosaa 270 millimetriä. Pidennys jää huomaamattomasti tuuliohjainten suojaan.
”Mittojen vapautuminen mahdollistaa pidemmän ohjaamon. Voisi kuvitella, että se säästäisi myös polttoainetta, sillä ilmaa jää vähemmän pyörimään perävaunun ja ohjaamon väliin”, Laitila pohtii.
Vaikka Ruuska ja Laitila ovat tyytyväisiä uuteen Scaniaan, seuraava kehitysidea on hiihtoa harrastavilla miehillä mielessä.
”Suksiboxille pitäisi löytyä paikka. Ehkä sen saisi katolle”, Laitila hymähtää.