Lapsella on oikeus matkustaa turvallisesti — turvaistuinseuranta osoitti vakaviakin puutteita!

Valtaosa huoltajista kuljettaa lastaan autossa turvallisesti ja asianmukaisessa turvaistuimessa. Syyskuussa tehty seuranta kuitenkin osoitti, että noin joka viidennen lapsen kohdalla turvallisessa kuljettamisessa oli puutteita. Liikenneturva muistuttaa, että vastuu on aikuisella.

Liikenneturva osallistui poliisin turvalaitevalvontaan syyskuussa. Räikeimmistä rikkomuksista poliisi määräsi sakkoja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Näissä tapauksissa esimerkiksi pienet lapset matkustivat autossa ilman minkäänlaista turvalaitetta.

Liikenneturva oli mukana kahdeksalla paikkakunnalla ja seurannassa tehtiin yhteensä 278 kirjausta*. Noin joka viidennen lapsen kohdalla turvalaitteessa tai kiinnityksessä oli puutteita.

Valtaosa kuljettaa lapsiaan lainmukaisesti

Mikkelin aluetoimipisteen yhteyspäällikkö Eini Karvonen kommentoi turvaistuinseurannan tuloksia valtakunnan tasolla.

”Suurin osa seurannoissa tavatuista huoltajista tai aikuisista kuljetti lastaan turvallisesti ja lähes pilkuntarkasti. Lainkohta turvaistuimista tuntuu olevan hyvin tiedossa. Iso osa huoltajista tietää myös Liikenneturvan ohjeistuksen, jonka mukaan on turvallisinta kuljettaa lasta selkä menosuuntaan vähintään neljävuotiaaksi asti.”

Toinen ääripää ei saa Karvoselta ymmärrystä.

”Välinpitämättömyys on surullista. Turvaistuin voi olla silmämääräisestikin huonokuntoinen eivätkä sen vyöt mene kiinni tai lapsi jätetään kokonaan kiinnittämättä vöihin. Äkillinen jarrutus voi aiheuttaa lapselle hengenvaaran, jos hän ei ole kiinni turvaistuimessa”, Karvonen painottaa.

Matkan lyhyys mainitaan usein syyksi, kun turvaistuinta ei ole kiinnitetty tai liian pieni lapsi istuu pelkässä turvavyössä. Onnettomuuksia tapahtuu myös lyhyillä matkoilla, joten turvallisesta kuljettamisesta ei voi laistaa.

Alle kolmivuotiaista turhan moni matkustaa kasvot menosuuntaan

Seurannoissa vain yksittäiset huoltajat noudattivat Liikenneturvan suositusta siitä, että lasta kuljetetaan turvaistuimesessa selkä menosuuntaan vähintään neljävuotiaaksi asti. Karvonen on huolissaan, sillä pienetkin lapset käännetään turvaistuimissa kasvot menosuuntaan liian varhain.

”Seurannoissa huomio kiinnittyi siihen, että vain vähän yli puolet (57 %) alle kolmivuotiasta lapsista matkusti selkä menosuuntaan. Vanhemman on hyvä ymmärtää, että lapsen pää on painava ja niska herkkä. Selkä menosuuntaan olevissa istuimissa ne saavat parhaimman tuen mahdollisessa törmäystilanteessa”, Karvonen esittää huolensa.

Onnettomuustietoinstituutti nosti jo vuonna 2022 Lasten liikenneonnettomuudet -raportissaan esiin, että kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa pieni lapsi tyypillisesti matkusti turvaistuimessa kasvot menosuuntaan, jolloin pää pääsi törmäyksessä retkahtamaan.

Taustaa:

Laki velvoittaa, että lapsen on käytettävä turvalaitetta autossa matkustaessaan, kunnes hän on 135 cm pitkä. Liikenneturva suosittelee, että lapsi istuu asianmukaisessa turvalaitteessa 150 cm pitkäksi asti ja selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa niin pitkään kuin mahdollista, kutenkin vähintään nelivuotiaaksi saakka.

Alle kouluikäisten lasten (0–6-vuotiaiden) henkilövahinkojen määrä on laskenut 70 prosentilla viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuosina 2021–2023 kuoli keskimäärin yksi ja loukkaantui 35 alle kouluikäistä vuosittain. Henkilövahingoista kolme neljästä tapahtui auton kyydissä matkustettaessa.

*N= 278. Lain edellyttämällä tavalla lapsista matkusti 83 %. Selkä menosuuntaan matkusti alle 3-vuotiaista lapsista 57 %. Liikenneturva suosittelee matkustamista selkä menosuuntaan vähintään 4 vuoden ikään asti.

Lue juttuja turvaistuimista.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän