Varo näitä liikennevahinkoja juhannuksen aikana!

Torstaina juhannuksen menoliikenteessä sattuu yli kolmannes enemmän liikennevahinkoja kuin tavallisena kesäkuisena päivänä, paljastavat Ifin vuosien 2018–2022 vahinkotilastot.

Vielä suurempi kasvu, lähes 50 prosenttia, on pysäköintivahingoissa, eli monella pelti rytisee jo täydellä parkkipaikalla juhannusostoksilla tai levähdystauolla.

– Lähtöstressi, kiire päästä perille ja ruuhka muodostavat liikenteessä huonon yhdistelmän. Tärkein vinkki onkin lähteä liikkeelle lomafiiliksellä, mutta varautuneena siihen, että joukossa on aina myös kuskeja, joilla on hieman liian kiire ja kova tilannenopeus, muistuttaa autovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius Ifistä.

Jos mahdollista, kannattaa aikaistaa tai siirtää lähtöaikaa, jotta ei ole pääteillä pahimpaan ruuhka-aikaan torstai-iltapäivänä ja -alkuiltana.

Illalla ja yöllä ajo nostaa riskiä eläinkolariin

Kun päästään perille juhannuksen juhlintaan, törmäysvahingot vähenevät koko viikonlopuksi selvästi alle keskiarvon, kertovat Ifin tilastot. Yllättäen edes sunnuntain paluuliikenteessä ei näy vahinkopiikkiä.

– Paluuliikenne jakautuu varmasti menoliikennettä pidemmälle aikavälille, minkä lisäksi torstainen kiire on ehkä jäänyt osalta kuskeista pois, arvioi Peter Roselius.

Sen sijaan eläinkolarit lisääntyvät juhannusaatosta alkaen. Sunnuntaina niitä sattuu peräti 60 prosenttia enemmän kuin kesäkuussa tavallisesti.

– Juhannusviikonloppuna ollaan tavallista useammin tien päällä samaan aikaan, jolloin eläimetkin liikkuvat. Ylipäätään autoilu alueilla, joilla eläimiä on enemmän, lisääntyy ihmisten siirtyessä mökeille. Paras varotoimi on ajonopeuden laskeminen etenkin ilta- ja yöaikaan, Roselius toteaa.

Autojen ilkivalta lisääntyy juhlatunnelmassa

Autovarkauksia sattuu juhannuksena vain vähän. Vahinkotilastoissa nousee kuitenkin ilkivalta, jota juhannuspäivänä tehdään autoille peräti 60 prosenttia normaalia enemmän.

– Alkoholilla on usein osuutta asiaan, sillä ilkivaltaa tapahtuu tyypillisesti baarien ja muiden illanviettopaikkojen läheisyydessä. Juhannuksena riskipaikkoja ovat esimerkiksi erilaiset festarit. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa harkita, minne autonsa pysäköi, kertoo Roselius.

Lähdetkö juhannusruuhkaan sähköautolla? Lue 5 vinkkiä

  • Lataa ennen matkaa valmiiksi useampi latausappi. Alkuvuoden aikana suurteholatausverkosto on Suomessa laajentunut paljon, joten tutullekin mökkimatkalle on voinut tulla uusia latureita.
  • Varaudu latauspisteiden ruuhkiin katsomalla etukäteen vaihtoehtoisia latauspaikkoja latauskartta.fi -palvelusta.
  • Älä lataa akkua kerralla ”liian täyteen” – usein kokonaismatkanteko on nopeampaa, kun pitää muutaman lyhyemmän lataustauon.
  • Viime tipassa lataamisen sijaan varaa tavallista enemmän puskuria akkuun siltä varalta, että juutut ruuhkaan.
  • Mikäli lataat perillä mökillä hidaslatauksella pistorasiasta, käytä vain tarkistettuja, hyväkuntoisia pistorasioita. Pistorasian ylikuumenemisriskiä vähentää lataustehon laskeminen applikaation kautta.

Nyt se on mahdollista: Minkä tahansa bensa-auton saa muuttaa bioetanoliautoksi!

Poliisikoira jäljesti nuorta miestä ulosajon jälkeen yli kymmenen kilometriä!

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän