Kasvava ympäristötietoisuus vaatii yrityksiä siirtymään logistiikassaan entistä vahvemmin vähäpäästöisiin polttoaineisiin. Kaasu on yksi vastaus tähän nopeasti muuttuvaan kysyntään.
Kasvava määrä edelläkävijäyrityksiä onkin ottanut alkuvuoden aikana käyttöönsä kaasukäyttöisiä ajoneuvoja, todetaan Gasumin tiedotteessa.
Suomessa jakelu- ja raskas liikenne aiheuttavat lähes 40 prosenttia maantieliikenteen päästöistä. Tämän määrän vähentäminen on niin logistiikan tilaajien kuin kuluttajien tavoitteissa.
Raskas liikenne ja kuljetusyrittäjät miettivät nyt ratkaisuja tavoitteeseen vastaamiseksi, ja kysyntä puhtaammille logistiikkapalveluille kasvaa nopeasti.
Yhä useampi kuljetusliike on kiinnostunut kaasukäyttöisistä ajoneuvoista
Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n Kuljetusbarometri 1/2019:n mukaan ympäristöystävällisen maa- ja biokaasun valinta kiinnostaa 26 prosenttia kuljetusyrittäjiä.
Yhä useampi kuljetusliike onkin nyt kiinnostunut kaasukäyttöisistä ajoneuvoista ja kaasun valitseminen polttoaineeksi on nähty tavaksi erottautua kilpailijoista, Gasumin tiedotteessa todetaan.
Alkuvuoden aikana esimerkiksi Posti, Freja, Vähälä ja DB Schenkerin sopimuskuljettajat SepiTrans ja K&O Tiilikainen ovat siirtyneet käyttämään kuljetuksessaan kaasukäyttöisiä rekkoja.
SKAL ry:n Kuljetusbarometrin mukaan edullinen hinta on peräti 90 prosentille kuljettajayrittäjiä syy valita ympäristöystävällinen polttoaine. Myös kaluston edullisempi hankintahinta houkuttelisi 86 prosenttia kuljetusyrittäjistä siirtymään ympäristöystävällisempiin ratkaisuihin.
Vähäpäästöistä kaasua saatavilla jo ympäri Suomea
Kaasulla on mahdollista saavuttaa nopea päästövähenemä. Raskaan liikenteen polttoaineeksi soveltuva LNG vähentää Gasumin mukaan liikenteen päästöjä yli 20 prosenttia ja nesteytetty biokaasu (LBG) jopa 85 prosenttia.
Liikenteen päästöjä voidaan vähentää entisestään lisäämällä biokaasun osuutta polttoaineessa. Tulevaisuudessa biokaasun osuutta liikenteessä voidaan joustavasti kasvattaa, mikä mahdollistaa vieläkin suuremmat päästövähenemät.
Biokaasu toteuttaa kiertotaloutta parhaimmillaan. Raaka-aine pohja on laaja: raaka-aineiksi kelpaa esimerkiksi lietteet, jätteet ja lanta.
Kaasu on nyt todellinen vaihtoehto puhtaampaan logistiikkaan ja sen saatavuus paranee. Uusia tankkausasemia avataan jatkuvasti eri paikkakunnille ja raskasta runkoliikennettä palvelevat asemat etelästä pohjoiseen.
Raskaan liikenteen asemat sijaitsevat Turussa, Vantaalla, Helsingissä, Jyväskylässä sekä pian Lahdessa ja Oulussa. Lisäksi uusia raskaan liikenteen asemia on suunnitteilla muun muassa Seinäjoelle ja Kuopioon.