Tiesitkö, että voit käyttää hätävilkkuja nyt myös vauhdissa?

Arkistokuva. Kuva: Antti Järveläinen.

Uusi tieliikennelaki toi kesällä voimaan astuessaan pieniä muutoksia auton valojen käyttöön. Hätävilkkuja saa nykyisin käyttää myös liikkuvassa ajoneuvossa, jos niillä varoitetaan muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta, todetaan LähiTapiolan tiedotteessa.

Aiemmin laissa puhuttiin hätävilkkujen käyttämisestä vain pysähtyneessä ajoneuvossa, kun se on esimerkiksi joutunut seisahtumaan kolarin tai vian takia. Nykyisin hätävilkut saa kytkeä päälle myös liikkeessä.

– Hätävilkuilla voi varoittaa muita tienkäyttäjiä liikkuvasta ajoneuvosta esimerkiksi tilanteessa, jossa edellä on sattunut onnettomuus ja liikenne alkaa ruuhkautua. Näin syksyllä voi olla tarpeen varoittaa muita myös tielle tulleista tai tienpientareella käyskentelevistä hirvieläimistä. Hätävilkuilla on mahdollista saada tieto vaarasta ajoissa muille tienkäyttäjille, jolloin voidaan välttyä niin ensimmäisiltä kuin jatkotörmäyksiltä, sanoo johtava asiantuntija Jussi Pohjonen Traficomista.

Monissa nykyautoissa hätävilkut menevät hätäjarrutuksessa myös automaattisesti päälle. Usein valot eivät kuitenkaan ole onnettomuushetkellä ensimmäisenä kuljettajan mielessä.

Näin voit varoittaa muita hätävilkuilla

  • Hätävilkkujen käyttöä ohjaa uuden tieliikennelain 51. pykälä. Sen mukaan pysäytetyssä tai pysäköidyssä ajoneuvossa saa käyttää suuntavalojen hätävilkkukytkentää, jos ajoneuvo on onnettomuuden, vaurion tai muun pakottavan syyn johdosta jouduttu pysäyttämään sellaiseen paikkaan, jossa se voi aiheuttaa erityistä vaaraa muulle liikenteelle. Hätävilkkuja saa käyttää myös liikkuvassa ajoneuvossa varoittamaan muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta.
  • Hätävilkuilla voi liikkuessa varoittaa takaa tulevia esimerkiksi hiljaa edelle liikkuvasta autojonosta, onnettomuuspaikasta tai tiellä olevista eläimistä. Myös vastaantulijoille voi vilkkujen avulla viestiä, jos edessä on jotain vaarallista.
  • Hätävilkkujen ollessa päällä ei tavallisilla vilkuilla pysty osoittamaan esimerkiksi kääntymis- tai kaistanvaihtoaikomuksia. Tämä kannattaa muistaa, jos on laittanut hätävilkut vauhdissa päälle.
  • Pysäköidyssä autossa hätävilkkujen lisäksi kannattaa olla päällä seisontavalot eli niin sanotut parkit. Näin etupään hätävilkut eivät peity kirkkaiden ajovalojen loisteeseen. Lisäksi etäältä lähestyvän tienkäyttäjän on helpompi tunnistaa ajoneuvo seisontavaloista autoksi, eikä sitä sotketa esimerkiksi muihin varoitusvaloihin.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here