Suomalaisen ohjelmistoyhtiö Sensible 4:n robottiautojen pilottiprojekti saatiin kunnialla päätökseen vilkkaasti liikennöidyssä Pasilassa, todetaan Sensible 4:n tiedotteessa.
Jakson aikana otettiin tiedotteen mukaan harppauksia eteenpäin ottamalla esimerkiksi käyttöön Sensible 4:n tuottama etähallintakeskus, yhdistämällä ajoneuvot julkisen liikenteen järjestelmään sekä vähentämällä auton mukana liikkuvan henkilöstön määrän kahdesta yhteen.
Hankalissa olosuhteissa, kuten lumessa, tuulessa ja rankkasateessa suoriuduttiin Sensible 4:n mukaan mallikkaasti.
Itseajavien autojen ohjelmistosta sekä MUJIn muotoilemasta Gacha-bussista tuttu Sensible 4 toi Helsingin hektisille kaduille loppukevään ja alkukesän aikana kolme erilaista robottiautoa.
Sensible 4:n oma Gacha-bussi sekä itseajavaksi tuunatut Renault Twizy sekä Dongfeng CM7-pikkubussi ajoivat Pasilassa 50 päivää, joka viikonpäivä, jolloin jokaiselle ajoneuvolle kertyi noin 300 ajotuntia.
– Palaute oli positiivista. Ajon tasaisuudesta tuli kiitosta ja asiakkaat kyselivät paljon tekniikasta, joka mahdollistaa ajoneuvon ajamisen ilman kuljettajaa, kertoo tiedotteessa Gachan turvakuskina toimiva Teemu Veikkolainen.
Turvallista, hallittua ja nopeaa
Pilotin aikana vaaratilanteita tai onnettomuuksia ei sattunut, vaikkakin kuskilliset autot kiilasivat muutamia kertoja Gachan riskialttiisti risteysalueella.
Nopeusrajoitus reitillä on 30-40 km/h. Itseajavien autojen huippunopeus oli pilotin aikana 28 km/h, keskinopeus 20-25 km/h – itseajavalle autolle vauhti on hyvällä mallilla.
Vilkasliikenteinen reitti oli haastava, mutta pilotointiin optimaalinen. Se sisälsi muun muassa liikenneympyrän, useita suojateitä, kaistanvaihtoja, kaistalla ajavia pyöräilijöitä sekä käännöksen vihreän valon palaessa jalankulkijoille.
– Jaksolle osui haastavia sääoloja, kuten lumisadetta, sohjoa, kovaa tuulta ja kaatosadetta. Autot eivät olleet olosuhteiden muutoksista moksiskaan, Veikkolainen kertaa.
Sensible 4:n vahvuus on haastavissa olosuhteissa liikkuminen turvallisesti, mikä on yleisesti tunnettu murheenkryyni autonomisille ajoneuvoille. Pieneen Renault Twizyyn lisättiin alun kylmien olosuhteiden vuoksi uudet ikkunat – muuten ajo sujui ongelmitta säässä kuin säässä.
Muutosta edelliseen pilottiin toi Boldlyn ratkaisua hyödyntävä Remote Control Center (RCC) eli etähallintakeskus, josta autojen liikettä ja dataa seurataan sekä tarvittaessa ajoneuvo voidaan ottaa hallintaan. Ajatuksena on, että tulevaisuudessa samanlaisessa keskuksessa yksi henkilö voi seurata ja hallita useita ajoneuvoja.
– Edellisessä pilotissa ajoneuvossa oli kaksi henkilöä, softainsinööri sekä turvakuski, tällä kerralla vain yksi turvakuski. Tulevaisuudessa tarkoituksena on etähallita ajoneuvoja kokonaisuudessaan etähallintakeskuksesta, selittää tiedotteessa projektipäällikkö Tommi Berg.
Sen lisäksi, että ensimmäistä kertaa päästiin testaamaan etähallintakeskusta, Gacha-bussin pystyi tilaamaan Pasilan pilottipysäkeille Shotlin mobiilisovelluksella ja reitti löytyi myös HSL:n reittioppaasta linjana 29R. Koronatilanteen vuoksi matkustajamäärä jouduttiin kuitenkin laskemaan kahdeksasta kahteen.
Syksyllä pilotti Norjassa
Sensible 4:n itseajavat ajoneuvot lähtevät seuraavan kerran pilotoimaan syksyllä Norjaan. Omavalmisteisen prototyyppi Gachan ajo-oikeus on vielä vailla hyväksyntää, mutta työn alla olevan uuden Toyota-ajoneneuvon on tarkoitus osallistua syksyn ajoon.
Katso tästä muita juttuja Gachasta.
Norjassa päästään myös testaamaan esimerkiksi jyrkkiä ylämäkiä, kapeita teitä sekä kääntymistä vastakkaisten kaistojen yli – esteitä havainnoidaan uudella tavalla. RCC:n ja ohjelmiston ominaisuuksia kehitetään jatkuvasti.
– Sadetta, kosteutta ja liukkautta on taatusti odotettavissa. Muille haasteita tuottaneiden jyrkkien rinteiden tai korotettujen teiden ei pitäisi muodostua meille ongelmiksi, Berg toteaa.
Pähkinänkuoressa
- 3 ajoneuvoa
- 50 ajopäivää (14.4.-2.7.2020)
- 900 ajotuntia
- 28 km/h huippunopeus
- 20-25 km/h keskinopeus
- 0 onnettomuutta