Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan mitalien kohtalo ratkottiin lauantaina Kouvolassa

Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan mitalien kohtalo ratkottiin lauantaina Kouvolan ympäristön maukkailla rallibaanoilla. Reitti sisälsi kaikkiaan seitsemän erikoiskoetta, joilla mittaa oli 96 kilometriä.

Junioreissa kirkkaimman mitalin sinetöi Mäntyharjun Moottorikerhon edustaja Miko Jalava, Nuorten SM:ssä Keski-Karjalan UA:n Ville Vatanen taisteli kultaan.

Junioreissa lähtökohtana kilpailuun oli, että RSJM4-luokassa Miko Jalavan ja kartturi Matias Peipon (KySUA) tuli ajaa maaliin.

Pistejohdossa Jalava oli jo kilpailuun startattaessa, maaliin pääsemällä pisteitä oli luvassa sen verran lisää ettei kukaan voinut siinä tilanteessa nousta pisteissä ohi.

Kilpailu sujuikin varsin mallikkaasti, luokan ja yleiskilpailun voitto heltisi varmistellenkin lähes minuutin erolla muihin. Mestaruus varmistui siis ”kallerovanperämaiseen” -tyyliin voitolla, Jalavallakin muuten ajokkina Toyota, mallina Corolla GT.

Junioreiden hopealle nousi lopulta äärettömän kovan nousun viimeisellä erikoiskokeella tehnyt Turun Urheiluautoiljoiden Ville Aromaa. Kilpailun taukotilanteessa Aromaa oli RSJM1-luokassa neljäntenä ja kiinni sarjan pronssissa, kilpailun loppua kohden vauhti kuitenkin hiljalleen parani.

Viimeiselle erikoiskokeelle Aromaa ja kartanlukijana tällä kertaa toiminut Juho Lehtinen (RaisUA) lähtivät luokan kolmantena, eroa kakkostilaan oli nelisen sekuntia. Viimeinen erikoiskoe tuli kuin hurmoksessa, VW Polo Gti kiisi kuin pilven reunaa ja aika oli lopulta niin hyvä, että 17,6 sekunnin päässä ollut luokkavoittokin jäi enää 1,2 sekunnin päähän.

Voittoon luokassa ajoi Ismo Martiskainen ja Erkko Vainikainen Joensuun UA:sta. Luokkasijoituksen kohennuttua nousi Aromaa loppupisteissä yhdellä pisteellä Topi Kärjen ohi.

Pronssia ajaneen Nilsiän UA:n kaksikon Topi Kärki – Esko Lappalainen kilpailusuunnitelma oli selkeä, RSJM3-luokan luokkavoitolla pistetili olisi voinut karttua kahdella pisteellä ja sitä lähdettiin tavoittelemaan. Optimitilanteessa se kaksi pistettä olisi voinut nostaa mestaruuteen, toisaalta, vähintään pronssi oli kuitenkin varma jo lähtiessä.

Ajollisesti kaksikon vauhti Ford Fiesta R2:n ohjaimissa oli kokonaisuutena kauden parasta, mutta luokan voittoon se ei tällä kertaa riittänyt, vaan voiton otti Tuukka-Matias Kivioja (JurvUA) – Juha Heinonen (KvanUA) Ford Fiesta Rally4:lla.

Nuorissa kolmen kauppa

Nuorten luokassa kultamitalia ratkottiin kolmen autokunnan kesken, sarjajohdossa kilpailuun starttasi Keski-Karjalan UA:n kaksikko Ville Vatanen – Sami Vatanen Peugeot 206:lla.

Kultamitalista tiukasti haastamaan ilmoittautuivat Mäntyharjun Moottorikerhon Joonas Ojala, kartturinaan Juho Koski-Lammi (JaMoKe/UA) Ford Fiestalla, sekä Laukaan Moottorimiesten Henri Sääskilahti, kartturinaan Mika Rampanen (KorUA) hieman vanhempaa painosta olevalla Ford Fiestalla.

Pistejohdossa startanneiden Vatasten tulisi Ojalan voittaessa sijoittua vähintään kolmanneksi, Sääskilahden voittaessa olisi Vatasten pitänyt ajaa toiseksi ollakseen mestareita.

Kilpailu kuitenkin kulki alusta loppuun tiukasti Ojalan autokunnan komennossa, kolme pohja-aikaa heti alkuun rakensi turvamarginaalin taakse yli 15 sekuntiin, loppupäivä oli käytännössä tuon eron kontrollointia.

Vatasilla kilpailu käynnistyi hieman tahmeasti ja alkuvaiheessa sijoitus oli vasta neljäs, toki aikaerot olivat kuitenkin kohtuullisen pieniä. Nopeasti kuitenkin Vataset saivat nostettua itsensä kolmen joukkoon ja loppupäivä olikin hyvää vääntöä Sääskilahden kanssa, muistaen kuitenkin että kolmas sija riitti tässä kohdassa. Ojalan autokunta otti lopulta selvän voiton ennen Sääskilahtea, Vatanen varmisti kolmossijallaan mestaruutensa.

Loppupisteissä Vatanen ja Ojala olivat tasapisteissä, mutta tässä kohtaa voittojen määrä ratkaisi, niitä oli Vatasella yksi enemmän. Sääskilahtikaan ei jäänyt pisteissä kuin kahden pisteen päähän, joten Nuorten SM oli tänä vuonna historiansa tiukin.

Hopealle ajaneen Ojalan kesäkausi oli erinomainen, vauhti parani kaiken aikaa ja kahdesta viimeisestä osakilpailusta tuli voitto.

Pronssille ajaneen Sääskilahdenkaan ei tarvitse ensimmäistä kauttaan rallin parissa hävetä, vauhti oli erinomaista ja Pohjanmaalta tuli matkaan voittokin. Kouvolaan valmistautumisessa kävi haaveri ja kilpailua varten käytiin ostamassa vanhan tilalle vastaava ajokki.

SM O.K. Auto-Ralli, Kouvola

RSJM1
1. Ismo Martiskainen 58:16,9
2. Ville Aromaa +1,2
3. Tuomas Huikuri +9,8

RSJM3
1. Tuukka-Matias Kivioja 54:51,5
2. Topi Kärki +39,6
3. Tino Nikkanen +2:43,6

RSJM4
1. Miko Jalava 52:23,0
2. Tomi Sorsa +55,6
3. Henri Timonen +2:27,3

Nuorten SM
1. Joonas Ojala 54:20,2
2. Henri Sääskilahti +16,8
3. Ville Vatanen +32,0

Pisteet 6/6 osakilpailua (Top 3)
RSJM
1. Miko Jalava 86p
2. Ville Aromaa 70p
3. Topi Kärki 69p

Nuorten SM
1. Ville Vatanen 68p
2. Joonas Ojala 68p
3. Henri Sääskilahti 66p

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän