Poliisi muistuttaa oikeasta liikennekäyttäytymisestä!

Tieliikenneonnettomuuksissa on Tilastokeskuksen mukaan tänä vuonna kuollut 110 ihmistä ja loukkaantunut 2148 ihmistä (tieto päivitetty 19.9.)

Kun pidät mielessäsi muutamat perusasiat liikennesäännöistä, vaikutat osaltasi siihen, että liikenteessä on turvallisempaa ja loukkaantumisen tai kuoleman riski on pienempi. Säännöt koskevat jokaista tienkäyttäjää, todetaan poliisin tiedotteessa.

Huolellisuus ja varovaisuus

Jokaisen tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä ja olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta. Olosuhteet näin syyspimeällä voivat olla huonot, ja sen huomiointi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos et näe kunnolla eteesi liikenteessä, sinun on hidastettava nopeuttasi ja tarvittaessa pysäytettävä.

– Poliisi on kyllä kuullut mm. sellaisen selityksen ylinopeudelle, että ”En nähnyt nopeusrajoitusmerkkiä, kun oli niin paljon sumua”, komisario Teemu Karhunen toteaa.

Jos puolestaan syysaurinko häikäisee silmäsi, silloinkin sinun on hidastettava. Et välttämättä näe esimerkiksi pyöräilijää tai mopoilijaa tien reunassa. Mukauta siis ajonopeutesi käsillä oleviin olosuhteisiin, jotta ehdit reagoimaan myös yllättäviin ja ennalta arvaamattomiin tapahtumiin liikenteessä.

Ennakointivelvollisuus

Meidän on syytä muistaa myös tienkäyttäjän ennakointivelvollisuus – jokaisen on ennakoitava muiden tienkäyttäjien toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi ja sovitettava oma toiminta sen mukaisesti sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseksi.

-Ennakointi on muistettava erityisesti silloin, kun havaitset lapsia liikenteessä. He voivat liikkua nopeasti ja äkkiarvaamatta. Hidasta nopeuttasi myös koulujen kohdalla, Karhunen jatkaa.

Et voi tuijottaa liikenteessä matkapuhelinta. Keskity ajamiseen ja liikenteeseen. Vaaratilanne voi tulla eteesi sekunnissa. Se voi olla edessä oleva kolari, lapsi tai vaikka hirvi.

Ota hirvi- ja peuravaaramerkit tosissasi. Ne on asetettu alueille, joissa eläimet ovat ennenkin ylittäneet teitä ja niiden liikehdintä on todennäköisempää.

Turvallinen ajaminen

Ajoneuvon nopeus ja etäisyys toiseen tienkäyttäjään on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää. Kuljettajan on huomioitava niin tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu.

Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa.

Paljon puhutaan turvaväleistä esimerkiksi moottoritiellä, missä nopeudet ovat suuria.

– Yleinen valituksen aihe on, että riittävää turvaväliä ei saa pidettyä, ”koska joku aina kiilaa sitten siihen eteen”. Tässä autoilijalla on mahdollisuus hidastaa omaa nopeuttaan vaaran ja vahingon välttämiseksi, Karhunen sanoo.

Jokainen kuljettaja on velvollinen sovittamaan omaa toimintaansa vaaran ja vahingon välttämiseksi, vaikka toinen rikkoisikin liikennesääntöjä. Räikeissä tapauksissa soita hätänumeroon.

Toisinaan poliisi näkee kovaa vauhtia ajavia kuljettajia, joilla on peräkärry perässä. Kuorma on saatettu lastata täysin väärin niin, että aisaan kohdistuu huomattava aisapaino. Se heikentää yhdistelmän vakautta ja ajettavuutta. Näihinkin poliisi puuttuu.

Pyöräilijät, skuutteroijat ja jalankulkijat

Edellä kuvatut yleiset periaatteet koskevat yhtä lailla pyöräilijöitä, sähköpotkulautailijoita ja jalankulkijoita. Pyörällä tai sähköpotkulaudallakaan ei saa poukkoilla liikenteessä. Niissä oleva soittokello on tarkoitettu käytettäväksi ja muiden varoittamiseksi.

Suojatie on jalankulkijoille turvalliseen tienylitykseen tarkoitettu tienkohta. Tieliikennelain mukaan suojatiellä olevalle jalankulkijalle tai sinne aikovalle jalankulkijalle on taattava esteetön kulku. Suojattomia koskevat liikennesäännöt aiheuttavat toisinaan epäselvyyksiä, mutta jo noudattamalla huolellisuutta ja varovaisuutta sekä ennakointivelvollisuutta useimmat ongelmatilanteista olisivat vältettävissä.

-Esitettyjen yleisten periaatteiden lisäksi eri tienkäyttäjäryhmiä koskee väistämiseen ja tienkäyttöön liittyviä erityisiä säännöksiä, kertaa ja tunne myös nämä säännökset ennen liikenteeseen lähtöä, Karhunen toteaa.

-Jokainen voi omalla käyttäytymisellään vaikuttaa liikenteen sujumiseen. Torven soittaminen, rattiraivo tai syyllisen osoittaminen eivät takaa sujuvaa lopputulosta. Inhimillisiä virheitä sattuu, ja siksi jokaisen on oltava valppaana liikenteessä, Karhunen päättää.

Lue myös

Törkeitä nopeuksia Hämeessä

Kuolonuhri ja kaksi vakavaa loukkaantumista nokkakolarissa Mikkelissä

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän