Oulu on polkupyörävarkauksien pesäke — tänä vuonna varastettu pyöriä jo yli 200 000 euron arvosta!

Oulun poliisilaitos kertoo alkuvuoden pyörävarkauksien määristä ja antaa vinkkejä polkupyörärikollisuuden ehkäisemiseen.

Ilmojen lämmetessä yhä useampi lähtee liikenteeseen polkupyörällä. Edessä on myös polkupyörävarkaiden kuumin sesonki. Oulun poliisilaitos on koonnut tilastoja alkuvuoden pyörävarkauksista Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Tammi–huhtikuun 2022 aikana Oulun poliisilaitoksen alueella on poliisin tietojen mukaan varastettu yhteensä 354 polkupyörää. Niistä ylivoimaisesti suurin osa eli 298 on varastettu Oulussa. Kajaanissa on varastettu 23 pyörää ja Raahessa yhdeksän. Oulun sisällä polkupyöriä varastetaan eniten Oulun keskustasta.

Pyöriä on kesän lähestyessä varastettu enemmän kuin vuoden alussa. Poliisin tietojen mukaan tammikuussa varastettiin 68 ja huhtikuussa 117 polkupyörää Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Pyörävarkauksien määrä tullee kasvamaan kesällä. Vuonna 2021 polkupyöriä varastettiin eniten elokuussa.

Poliisilta puuttuvat usein johtolangat

Usein poliisilta kysytään, miksei se tutki polkupyörävarkauksia. Pyörävarkauksia tutkiva rikosylikonstaapeli Toni Harju vastaa.

– Me poliisissa kyllä tutkimme pyörävarkauksia parhaamme mukaan. Kuitenkin suuressa osassa polkupyöräjutuista meillä on edessä tutkinta, jossa ei ole minkäänlaista johtolankaa, joka auttaisi rikoksen selvittämisessä.

Jotkut myös kysyvät, miksi autovarkaat jäävät usein kiinni mutta pyörävarkaat eivät, vaikka polkupyörä voi olla arvokkaampi kuin auto.

Yksi syy on se, että auto on rekisteröity ja yksilöity rekisteritunnuksella ja valmistenumerolla, joilla se voidaan etsintäkuuluttaa.

Nykyautojen tekniikka on myös kehittynyt niin, että niitä on vaikeampi varastaa. Polkupyörien kohdalla näin ei ole, vaan pyörä on helppo napata mukaan ja muuttaa rahaksi myymällä se eteenpäin.

Pyöriä varastetaan satojen tuhansien eurojen arvosta

Tammi–huhtikuussa 2022 Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla varastettujen polkupyörien ja sähköpolkupyörien yhteenlaskettu arvo on yli 202 000 euroa.

Varastettujen polkupyörien yhteenlaskettu arvo on kasvanut kesän lähestyessä. Tammikuussa pyöriä varastettiin lähes 33 000 euron arvosta mutta huhtikuussa jo lähes 69 000 euron arvosta.

Mitä kansalainen voi tehdä polkupyörärikollisuuden vähentämiseksi

Poliisi toivoo, että kansalaiset omalta osaltaan auttaisivat polkupyörärikollisuuden kitkemisessä. Keinoja on monta.

Älä osta varastettua polkupyörää

Jokaisen käytettyä pyörää ostavan pitäisi miettiä, voiko myynnissä oleva pyörä olla varastettu. Herätyskellojen pitäisi soida, jos

  • myynnissä olevan pyörän hinta on epäilyttävän alhainen verrattuna muihin samanlaisiin myynnissä oleviin pyöriin,
  • alkuperäiset hankinta-asiakirjat puuttuvat,
  • myyjä ei osaa kertoa pyörän alkuperää uskottavasti tai
  • jokin muu asia tilanteessa saa epäilykset heräämään.

Anastetut pyörät pitäisi jättää ostamatta myös siksi, että niitten myynnillä rahoitetaan usein huumausaineiden hankintaa. Jos epäilet myynnissä olevaa polkupyörää varastetuksi, ota yhteyttä poliisiin. Oulun poliisilaitoksen vihjesähköpostin osoite on vihjeet.oulu@poliisi.fi.

Kirjaa ylös polkupyörän runkonumero

Osa varastetuista polkupyöristä kuljetetaan myyntiin ulkomaille, joten on tärkeätä, että varkaudesta on tehty rikosilmoitus ja pyörä etsintäkuulutettu. Näin rajaviranomaisilla on jonkinlainen mahdollisuus estää pyörän vienti ulkomaille.

Kun hankit polkupyörän, kirjaa ylös sen runkonumero. Runkonumero on yksilöivä tunniste, jolla pyörä voidaan tarvittaessa etsintäkuuluttaa. Kannattaa myös ottaa pyörästä valokuvat.

Lukitse pyöräsi kunnolla

Pyörän omistajana huolehdi, että pyörässäsi on toimiva lukko, mieluiten kaksikin. Toisin sanoen pyörän oman runkolukon lisäksi sinulla pitäisi olla sellainen lukko, jolla pyörän saa kiinni lähellä olevaan kiinteään esineeseen, kuten katuvalotolppaan.

Aina tuplalukituskaan ei riitä, vaan pyörä lähtee varkaan mukaan lukituksista huolimatta. Hyvä keino estää pyörävarkaus on siirtää pyörä lukittuihin sisätiloihin. Myös sisätiloissa polkupyörä kannattaa pitää lukittuna.

Jos joudut jättämään polkupyörän yöksi ulos, harkitse, mihin pyöräsi jätät. Julkinen, avara ja valaistu paikka on parempi vaihtoehto kuin hämärä sivukuja.

Nosta kiinnijäämisriskiä

Havainnoi ympäristöäsi ja kiinnitä huomiota epäilyttäviin asioihin. Jos näet jonkun kantavan lukittua polkupyörää tai yrittävän saada lukittua pyörää auki muulla kuin pyörän avaimella, ilmoita tilanteesta poliisille soittamalla hätäkeskuksen puhelinnumeroon 112.

Paina mieleesi tekijän tuntomerkit sekä mahdollisen ajoneuvon rekisterinumero.

Kutsu poliisi paikalle myös silloin, jos varsinkin yöaikaan näet tai kuulet asuinalueella liikkuvan hitaasti etenevän ja pysähtelevän auton.

Poliisi voi käydä varmistamassa, onko kyseessä postinkantaja vai polkupyörävaras.
Jos kyseessä on polkupyörävaras, saattaa auton kyydistä löytyä useita anastettuja polkupyöriä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here