Talvi saapui pohjolaan, ja viileät lämpötilat ovat vallanneet sääkartat etelää myöten. Osa sähköautolla ajavista saattaa pohtia, miten kylmä keli vaikuttaa sähköauton lataamiseen. K-Auton asiantuntijan yksinkertaisilla vinkeillä auton lataaminen sujuu mukavasti säässä kuin säässä ja pitkälläkin matkalla.
Vinkit sähköauton lataamiseen kylmällä kelillä antoi K-Latauksesta vastaava johtaja Iiro Määttänen K-Autolta.
1. Lataa riittävän usein
”Kylmyys lisää sähköauton kulutusta, sillä auton lämmittäminen vie energiaa. Samalla kylmyys voi vaikuttaa lataustehoon: jos auton akku on kylmä laturille saavuttaessa, myös latausteho voi olla totuttua alhaisempi.
Parasta mahdollista lataustehoa hakeva lataa suurteholatauspisteellä mahdollisimman tyhjällä akulla. Tästä huolimatta varsinkaan pakkasella ei kannata säästellä latausta aivan viimeisille kilometreille saakka. Sähköauton akussa on hyvä pitää noin 50 kilometrin matkan verran puskuria yllättävien tilanteiden tai muuttuvien olosuhteiden varalta. Kannattaa myös perehtyä oman autonsa ominaisuuksiin sekä pitää mielessä, että sääolosuhteet voivat yllättää tien päällä aina kireästä pakkasesta kovaan vastatuuleen.”
2. Auton esilämmittäminen kannattaa aina
“Kuten polttomoottoriauto, myös sähköauto kannattaa esilämmittää. Jos vain mahdollista, sähköautolla se kannattaa tehdä latausjohtoon kytkettynä. Sähköautoissa esilämmityksellä voi laskea alkumatkan kulutusta, sillä matkaan lähdettäessä lämpimät sisätilat eivät kuluta akun energiaa samalla tapaa kuin kylmät. Esilämmityksen avulla varmistetaan, että auto toimii parhaalla mahdollisella tavalla ja samalla parannetaan turvallisuutta ja mukavuutta.
Monessa sähköautossa, kuten Volkswagenin ja Audin sähköautomalleissa, esilämmitys lämmittää auton sisätilojen lisäksi myös akkua, mikä puolestaan laskee ensimmäisten kilometrien kulutusta, mahdollistaa kylmään akkuun verrattuna suuremmat lataustehot, parantaa suorituskykyä ja samalla jarrutusenergian talteenottoa.
Sähköauto on todella mukava talviauto. Se esimerkiksi lämpenee hyvin nopeasti. Auton lämmittäminen valmiiksi etukäteen penkkejä, peilejä ja laseja myöten lisää ajomukavuutta, mutta myös kasvattaa käytännön toimintamatkaa varsinkin silloin, jos lämmityksen pystyy tekemään kotilatauksen aikana.”
3. Edessä pitkä ajomatka?
”Muistathan istahtaa hetkeksi alas ennen pitkää ajomatkaa ja suunnitella hieman, missä tien päällä aiot ladata autoasi. Varsinkin pidemmillä matkoilla kannattaa hyödyntää suurteholatureita, joilla lataat autosi nopeasti ja pääset sujuvasti takaisin tien päälle.
Käytännössä voi toimia vaikka siten, että aloittaa matkan lähtöpaikasta sen verran vajaalla akulla, että pääsee varmasti sopivalle latauspaikalle, jossa ottaa suurteholatauspisteeltä taas sen verran sähköä, että pääsee seuraavalla tauko- ja latauspaikalle tai perille määränpäähän.
K-Auton latausverkosto K-Lataus pyrkii huolehtimaan, että latausasemat löytyvät kätevästi eri autojen navigoinneista. Monessa autossa akun lämmitys perustuu navigaattorin käyttöön. Jos autossa on hyödynnettävissä akun pikalatausesilämmitys, kannattaa kuljettajan tutustua sen käyttöön ja lämmityksen vaatimaan aikaan.
Kannattaa myös varmistaa, että kaikki tien päällä mahdollisesti tarvittavat lataussovellukset ovat toiminnassa ja olet kirjautunut niihin sisälle jo valmiiksi. Tosin ei näitä sovelluksiakaan enää monia tarvita, mutta tarve toki vaihtelee aina käyttäjän tarpeen mukaan.”
4. Auto parkkiin lomamatkan ajaksi?
”Mikäli autoa joutuu seisottamaan pitkään vaikkapa lomareissun vuoksi kylmään vuodenaikaan, olisi akussa hyvä olla vähintään 40 prosenttia varausta pysäköinnin alkaessa – mutta kuitenkin niin, ettei akku olisi aivan täynnäkään.
Jos tiedossa on pidempi tauko autoilusta, akun lataaminen esimerkiksi 80 prosenttiin kasvattaa akun käyttöikää. Lisäksi kannattaa varmistaa, että ajastetut seisontalämmitykset on kytketty pois päältä, jotta ne eivät turhaan kuluta varausta ajotauon aikana.”
Lue muita juttuja latauksesta.
// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //