Katso tästä viisi yleisintä pysäköintivirhettä 2021!

Pysäköintikiekon käyttämättä jättäminen on syy, joka pysyy valvontamaksujen Top-5-tilastojen kärjessä. Siihen syyllistyi viime vuonna useampi kuin joka neljäs valvontamaksun saanut autoilija.

Vaikka valvontamaksuja kirjoitettiin viime vuonna hieman vähemmän kuin tavallisesti, yleisimmät pysäköintivirheet ovat pysyneet samoina.

Vuonna 2021 kaikkiaan 26,3 prosenttia valvontamaksun saaneista autoilijoista jätti käyttämättä pysäköintikiekkoa alueella, jossa sen käyttö on pakollista. Tieto selviää Suomen suurimman pysäköintialan työllistäjän ParkkiPaten tuoreista tilastoista.

Autoilun ja ihmisten liikkumisten kannalta pandemia-aika on ollut poikkeuksellista aikaa, mikä on näkynyt ParkkiPatella pysäköintivalvontamaksujen määrissä.

– Koronapandemian alussa autoilun määrä romahti. Vuonna 2021 ihmisten liikkuminen oli jo lähempänä normaalia. Poikkeusaika on opettanut suomalaisille monenlaista, vaan ei pysäköintiehtojen noudattamista, Parkkipaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta toteaa.

Kiekon käyttämättä jättäminen on ollut tilastojen kärjessä pitkään. Metsäranta kertoo, että tämä virhe on yleinen erityisesti liikekiinteistöjen pihoilla ja kadunvarsipaikoilla.

– Kiekon käyttäminen on pieni asia, jolla on iso merkitys. Sen ansiosta kiireisilläkin alueilla on mahdollista pysäköidä ilmaiseksi. Aikarajojen avulla kiinteistön omistaja varmistaa, että pysäköintitilaa riittää kiinteistössä oikeasti asioiville ihmisille. Jos samoilla paikoilla pidetään autoja vuorokauden ympäri, alueella asioiville ei riitä paikkoja.

Yhä useampi parkkeeraa ilman pysäköinnin oikeuttavaa tunnusta

Viime vuonna toiseksi yleisin valvontamaksun syy liittyi siihen, että auto oli pysäköity ilman alueelle pysäköinnin oikeuttavaa tunnusta. Se oli aiheena joka viidennessä valvontamaksussa.

– Pysäköinti ilman alueella oikeuttavaa tunnusta oli vuonna 2021 hieman yleisempää kuin edellisvuonna. Samoin hieman useampi autoilija sai valvontamaksun koska ylitti sallitun pysäköintiajan. Ajan ylittäminen oli useamman kuin joka kymmenennen valvontamaksun syy ja kolmanneksi yleisin kaikista pysäköintivirheistä, Metsäranta kertoo.

Neljänneksi yleisin syy valvontamaksuun oli se, että autoilija oli jättänyt pysäköintimaksun maksamatta. Tämä koski hieman yli kymmenesosaa valvontamaksuista, missä on tapahtunut parannusta. Puuttuva pysäköintimaksu oli vielä vuonna 2020 kolmanneksi yleisin pysäköintivirhe.

–  Edelleen yllättävän moni autoilija kuitenkin aliarvioi, minkä verran asioiden hoitamiseen kuluu aikaa. Jos asioilla menee odotettua kauemmin, pysäköintiaika ylittyy, ja otetaan riski saada valvontamaksu.Yllättävän yleistä myös on, että autoilija vain ajattelee hoitavansa ”pikaisen” askareen, eikä maksa pysäköintiä ollenkaan.Tässä käydään kiinteistön omistajan kukkarolla. Maksamattomat pysäköintimaksut ovat pois pysäköintialueiden huoltamisesta.

Joka kymmenes maksun saanut pysäköi muualle kuin parkkipaikalle

Viime vuonna lähes joka kymmenes valvontamaksun saaneista jätti autonsa johonkin muualle kuin pysäköintiin tarkoitetulle paikalle, esimerkiksi pelastusteille.

– Monet autoilijat eivät ymmärrä kuinka tärkeää on, että auto on pysäköity siihen tarkoitetulle paikalle. Hätätilanteen sattuessa pelastustielle pysäköity auto voi aiheuttaa ongelmia, jos ambulanssi tai paloauto ei pääse paikalle tai ihmiset eivät pääse poistumaan alueelta.Väärinpysäköity auto voi haitata myös tienhoitoa tai alueen normaalia liikennettä.

Kiire lisääntynyt, vaikka valvontamaksun voisi välttää helposti

Metsäranta muistuttaa, että nykyään pysäköinti on useimmissa paikoissa mahdollista maksaa helposti esimerkiksi Easypark-, Parkman- tai Moovy-sovelluksilla. Sovellukset muistuttavat hyvissä ajoin ennen kuin pysäköintiaika on loppumassa, ja sovellusten avulla aikaa voi myös lisätä näppärästi.

– Vaikuttaa siltä, että arjen kiire on viime vuosina lisääntynyt, eikä pysäköintiehtoja ehditä tarkistaa. Pysäköintisäännöt eivät ole erilaisia kuin muutkaan liikennesäännöt: niitä on syytä noudattaa, Metsäranta sanoo.

Viisi yleisintä pysäköintivirhettä 2021

  1. Pysäköintikiekon käyttämättä jättäminen (26,3 %)
  2. Pysäköinti ilman alueen pysäköintitunnusta (20 %)
  3. Sallitun pysäköintiajan ylitys (14,2 %)
  4. Pysäköintimaksun suorittamatta jättäminen (12 %)
  5. Pysäköinti muualle kuin merkityille paikoille (7,5%)

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän