Poliisille on edelleen tehty ilmoituksia tekstiviesteistä, jotka ovat koskeneet maksamattomia ylinopeussakkoja. Näissä viesteissä olevaa linkkiä ei pidä avata eikä syöttää henkilö- tai pankkitietoja linkistä avautuvalle sivustolle.
Poliisin nimissä lähetetyissä huijausviesteissä sanotaan, että vastaanottajalla maksettava ylinopeussakko. Sakko pyydetään maksamaan viestissä olevan linkin kautta. Linkki on muotoiltu muistuttamaan poliisin sähköisen asiakaspalvelun osoitetta ja tuon linkin tarkempi tarkastelu paljastaa, että osoite ei ole poliisin.
– Nämä viestit eivät ole poliisin lähettämiä, vaan ne ovat huijausviestejä, joilla yritetään kalastella vastaanottajan henkilö- ja pankkitietoja, kertoo rikoskomisario Juha Leinonen Itä-Suomen poliisista.
Leinonen muistuttaa, että poliisi ei koskaan lähetä sakkoja tai liikennevirhemaksuja tekstiviestillä tai sähköpostilla.
Poliisin automaattisessa liikennevalvonnassa määrätyt liikennevirhemaksut lähetetään Suomi.fi-käyttäjille suoraan verkkopalveluun, ja muussa tapauksessa postitse vastaanottajan kotiosoitteeseen. Automaattisen liikennevalvonnan päiväsakkotapaukset hoidetaan poliisilaitoksella, koska ne pitää antaa tiedoksi henkilökohtaisesti.
Huijaukseksi epäilty viesti kannattaa poistaa. Viestiin ei pidä vastata eikä linkkejä tai liitteitä avata. Jos on jo antanut henkilö- tai pankkitietojaan viestiin vastaamalla tai painanut linkkiä ja syöttänyt tietojaan sivustolle, tulee ensin olla välittömästi yhteydessä omaan pankkiin ja tehdä sen jälkeen rikosilmoitus poliisille joko sähköisesti osoitteessa asiointi.poliisi.fi tai millä tahansa poliisiasemalla.
Tarkkaavainen väistää huijauksen
Yleisesti huijausviesteillä pyritään kalastelemaan luottokorttien numeroita tai pankkitunnuksia tai hankkimaan pääsy vastaanottajan tietokoneelle. Viestit voivat sisältää myös haittaohjelmia. Huijausviestejä voi saada tekstiviestillä, sähköpostilla tai eri keskustelualustoilla.
– Oikea poliisi ei milloinkaan kysy puhelimitse tai millään muullakaan keinoin pankkitunnuksia tai pyydä lähettämään rahaa, rikoskomisario Juha Leinonen muistuttaa.
Poliisin viralliset sähköpostiosoitteet päättyvät @poliisi.fi. Tarkista aina lähettäjän sähköpostiosoite ennen vastaamista. Osoitteita voidaan valitettavasti myös väärentää, joten kokonaisuuttakin joutuu arvioimaan.
Leinosen mukaan liikkeellä voi olla yhtä aikaa useampia eri versioita samasta huijauksesta, kuten viime aikoina olemme varoittaneet Omaveron nimissä tehdyistä vastaavista huijauksista.
Toimi näin, jos saat huijausviestin
Jos saat kenen tahansa nimissä lähetetyn, huijaukseksi epäilemäsi sähköposti- tai tekstiviestin, poista se avaamatta liitteitä.
- Älä vastaa viestiin.
- Älä avaa viestin linkkejä tai liitteitä.
- Sinun ei tarvitse tehdä muuta asian suhteen.
Toimi näin, jos olet jo antanut tietojasi
Jos olet jo vastannut viestiin ja antanut henkilö- tai pankkitietojasi, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi. Jos et saa yhteyttä omaan pankkiisi, niin soita hätäkeskukseen 112.
Tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Rikosilmoituksen voi tehdä sähköisesti osoitteessa poliisi.fi/asiointi tai millä tahansa poliisiasemalla.
Lue myös
Poliisi varoittaa! Älä klikkaa sakkotekstiviestin linkkiä!
Poliisi varoittaa: Älä mene halpaan verkkokaupassa!