Hallitus purkaa sääntelyä — etanolimuunnokset mahdollisia uusiin autoihin jo ensi vuonna

Hallitus on esittänyt viikko sitten ajoneuvolakiin muutoksia, jonka myötä bensiiniautojen etanolimuunnokset helpottuvat. Tähän mennessä käytännössä vain ennen 1.9.2009 ensirekisteröidyt autot ovat olleet mahdollisia rekisteröidä käyttämään E85-bioetanolia. Tätä uudemmilta autoilta on vaadittu kallis, jopa yli 10 000 euroa maksava päästötestaustodistus osoituksena vaadittujen päästöarvojen toteutumisesta.

Uuden ajoneuvolain myötä etanolikonversioiden kohdalla arvioitaisiin jatkossa ajoneuvon kokonaisympäristökuormaa ja sallittaisiin maltilliset poikkeukset lähipäästöarvoissa, mikäli ajoneuvon muut päästöarvot laskevat.

Kun bensiiniauto muutetaan flexfuel-autoksi, joka voi käyttää joustavasti E85-bioetanolia tai bensiiniä, niin se voi vaikuttaa auton tiettyihin lähipäästöarvoihin. Kokonaisuudessaan E85-bioetanoli kuitenkin vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa 80 % ja muun muassa laskee selkeästi sekä suorien että ilmassa muodostuvien hiukkasten päästöjä.

– On mahtavaa, että vihdoin Suomen lainsäädäntö päivitetään vastaamaan muiden EU-maiden säädäntöä. Olemme olleet tästä syystä etanolikonversioissa takamatkalla, josta on kärsinyt sekä etanoliautoilijat että tieliikenteen päästövähennykset, iloitsee Etanoliautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Vilhartti Hanhilahti.

Lakimuutoksen yhteydessä toteutettiin VTT:n selvitys etanolikonversioista, jonka mukaan etanolikonversioiden välillä on hyvin paljon vaihtelua. Tästä syystä jatkossa laitevalmistajilta olisi hyvä vaatia tutkimustuloksia vaikutuksista ajoneuvon lähipäästöihin ja turvallisuuteen. Laatuvaatimukset tulee parantamaan etanolimuunnoslaitteiden luotettavuutta ja hälventää etanoliautoiluun liittyviä epäluuloja.

– Tämä lakimuutos tulee murtamaan käyttövoimamuutosten patoa. Yhä useampi suomalainen autoilija voi siirtyä käyttämään kotimaista uusiutuvaa polttoainetta ja vielä kotimaisella etanolimuunnossarjalla. Teknisesti muunnoskelpoisia autoja on Suomessa yli 1,5 miljoonaa, linjaa eFlexFuelin toimitusjohtaja Tuomo Isokivijärvi.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on ilmoittanut tiedotteessaan, että uuden lain mukaiset ajoneuvomuutosmääräykset olisivat valmiina kesällä 2023.

Lue myös: Yhä useampi auto on muutettavissa E85-bioetanoliautoksi

Lue myös: Nyt moottoripyörilläkin voi ajaa E85-bioetanolilla

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän