Eri kaupunkien taksihinnoissa merkittäviä eroja

Vuonna 2018 toteutuneen taksiuudistuksen jälkeen Suomi siirtyi vapaaseen taksimarkkinajärjestelmään, jonka jälkeen taksihintojen kilpailuttaminen on ollut pääasiassa kuluttajan vastuulla.

Tätä helpottaakseen vertailupalvelu VertaaEnsin.fi selvitti kaupunkikohtaisesti sekä taksisovellusten että taksiyritysten peruspalveluiden hinnat.

Merkittävimmät huomiot

  • Taksien peruspalvelut ovat edullisimpia pääkaupunkiseudulla. Suomen korkeimmat taksihinnat löytyvät Pohjois-Suomesta.
  • Pääkaupunkiseudulta (Espoo & Vantaa) löytyvät myös Suomen edullisimmat taksisovellushinnat. Tämä johtuu kuitenkin pitkälti Uberin ja Yangon poikkeuksellisen halvoista hinnoista.
  • Ilman Uberia, Yangoa ja Boltia Helsingin taksisovellusten keskihinta 5 km matkalle nousee peräti 31 prosenttia 24,85 euroon. Espoon keskihinta kasvaa 30 prosenttia 21,83 euroon ja Vantaankin keskihintainen hinta 23 prosenttia 19,63 euroon.
  • Taksien kilometrihintoja tarkastellessa hinnat vaihtelevat suuresti kaupunkikohtaisesti. Korkeimmat hinnat löytyvät Rovaniemellä (1,55 €), minkä jälkeen kalleinta on Porissa (1,48 €) ja Kouvolassa (1,33 €).
  • Taksien minuuttihinnat ovat melko tasaiset ympäri Suomea. Poikkeuksena tähän ovat Kouvola (0,60 €) ja Oulu (0,65 €), jossa minuuttihinta on selkeästi muuta Suomea alhaisempi (0,85 €).’

Näin selvitys toteutettiin

VertaaEnsin vertaili Suomen suurimpien kaupunkien ja kasvukeskusten taksipalveluiden hintoja. Hinnat selvitettiin taksiyritysten kotisivuilta löytyvistä hinnastoista 24.3-27.3.2023 välisenä aikana. Peruspalveluiksi määriteltiin lähtö-, kilometri- ja minuuttihinta. Lähtökohtana oli, että matkustajia oli 1–4 ja matka suoritettiin arkena klo 07–17 välillä.

Taksisovellusten hinnat vertailtiin tilaamalla taksimatka kunkin paikkakunnan rautatieasemalle arkiviikon iltapäivällä. Hinnat tarkistettiin kolmena erillisenä päivänä (27.3-5.4 välillä) samaan kellonaikaan. Vertailtavien matkojen pituus oli 5 km. Käytimme sovellusvertailussa sekä taksiyhtiöiden omia sovelluksia että 02 Taksi-vertailupalvelua.

Lue tarkemmat tiedot tästä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän