Uusien autojen polttoaineenkulutuksen aleneminen on viime vuosina vähentänyt moottoribensiinin kysyntää, todetaan Autoalan tiedotteessa.
Moottoribensiiniä on Tilastokeskuksen mukaan myyty tammi-elokuussa noin 2,2 prosenttia viime vuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.
Myös dieselpolttonesteen myynti on alentunut noin 1,2 prosenttia viime vuoteen nähden.
Tieliikenteessä käytettävästi dieselpolttonesteestä suurin osa – noin kolme neljännestä – käytetään kuorma-, linja- ja pakettiautoliikenteessä ja noin neljännes henkilöautoliikenteessä.
Dieselpolttonesteen kysynnän väheneminen johtuu ensisijaisesti tavaraliikenteen suoritteen vähenemisestä viime vuoteen verrattuna.
Uusien autojen polttoaineenkulutuksen aleneminen näkyy myös ensirekisteröityjen henkilöautojen hiilidioksidipäästöjen alenemisena.
Tänä vuonna ensirekisteröityjen autojen hiilidioksidipäästöt ovat uudella WLTP-mittaustavalla mitattuna olleet noin 141,2 g/km.
NEDC-mittaustasolla ilmaistuna keskipäästöt ovat 118,0 g/km. Päästöjen määrä on vähentynyt selvästi, sillä vielä vuonna 2010 keskipäästöt olivat 149,6 g/km ja vuonna 2015 keskimäärin 123,6 g/km.
Vuonna 2018 uusien autojen keskipäästöt laskivat 117,4 grammaan kilometrille, koska viime vuonna toteutettu romutuspalkkio lisäsi vähäpäästöisten autojen kysyntää.
Romutuspalkkiossa uuden auton hankinnassa päästörajana oli 110 g/km. Ilman romutuspalkkiota viime vuonna ensirekisteröityjen autojen keskipäästöt olisivat olleet 118,4 g/km.
Romutuspalkkiokampanjan aikana kierrätettiin noin 6 700 elinkaarensa päässä ollutta autoa, jotka korvautuivat autoilla, joiden keskipäästöt olivat 100,1 g/km.
Romutuspalkkiossa kierrätettyjen vanhojen autojen keskipäästöt olivat keskimäärin 169,6 g/km.
Romutuspalkkio olisikin syytä ensi vuonna uusia, jotta autokannan uusiutumista voitaisiin nopeuttaa, todetaan Autoalan tiedotteessa.
”Ajoneuvoteknologian vaikutukseen ilmanlaatuun sekä ilmastoon erikoistunut ICCT selvitti, että ero todellisen ja ilmoitetun kulutuksen välillä nelinkertaistui vuosien 2001-2017 välillä.” (Yle)
Tässä se iso dilemma on, valtio haluaa että päästöt ja ajot vähenee, mutta samalla halutaan että verotulot kasvavat eli polttoaineiden verotusta nostetaan (v.2020). Nyt sitten kulutus tippuu, kun autot kuluttuvat vähemmän ja toisaalta ajosuoritemäärä tippuu.
Onko hyvä?
No ei ole, valtion kirstuun ei tule veroeuroja niinkuin pitäisi.