Volkswagen malliston pienin malli e-up! ei varsinaisesti ole mikään uusi tulokas, ensimmäinen polttomoottori up! julkistettiin jo vuonna 2011, ja muutama vuosi sen jälkeen markkinoille tuli sähköversio e-up!.
Polttomoottori up!:a ei ole enää saatavilla, mutta nykysuuntausten mukaan täyssähkö e-up! pitää hyvin pintansa, vaikka Volkswagenin mallisto menee eteenpäin esimerkiksi tuliterällä ID.3-mallilla.
Korimalliltaan ja ulkoisesti e-up!:n muutokset ovat vähäisiä verrattuna ensimmäisiin malleihin. Uusimman 2020 mallin suurin ja se tärkein päivitys on tapahtunut ajoakun kapasiteetissa. Nyt sähkö e-up! kulkee parhaimmillaan jopa 250 kilometriä yhdellä latauksella!

Kaupunkikaveri
Kokonaispituudeltaan vain 3,6 metriä pitkä e-up! on parhaimmillaan kaupungissa ja kauppareissuilla. Paikkoja riittää neljälle ja tavaratilasta löytyy 250 litraa tilaa ostoksille. Kaapelit saa piiloon tavaratilan pohjan alle, mikä säästää oleellisesti tavaratilan litroja muille matkatavaroille.
Ajettavuudeltaan pieni e-up! on ketterä, u-käännös menee alle kymmenen metrin ja ohjaustuntuma on miellyttävän kevyt. Koeajoautoon oli ehditty laittaa jo kitkarenkaat alle, joka selvästi pehmentää ajotuntumaa. Sähkömoottorista löytyy tehoa pirteät 82 hevosvoimaa. Välitön teho ja 210 Nm. vääntö ovat tarjolla viiveettömästi, joka tekee kaupunkikruisailusta joutuisaa.

Sähkönkulutus on selvästi alhaisempi kaupunkiajossa kuin maantiellä. Tosin kaupunkiajossakin kulutus vaihtelee merkittävästi kuljettajan ajotyylin mukaan.
Parhaimmillaan koeajon aikana päästiin 13-14 kWh/100km. lukemiin kaupungissa oikein kevyellä kaasujalalla ja ilman pahempia ruuhkia. Kiireisempi kauppareissu tai muuten kaasujalan huoleton ojentelu nostaa sähkönkulutusta helposti lähemmäs 20 kWh/100 km. lukemia. Toimintamatka kaupungissa ajotyylistä riippuen vaihtelee siis vajaan 200 kilometrin ja 250 kilometrin välillä.

Myös maantie taittuu
Pienestä koostaan huolimatta maantielle meno ei hirvitä, päinvastoin e-up!:n tarjoama kyyti on miellyttävää, pieneksi autoksi vakaata, eikä melutasokaan nouse ainakaan kitkarenkailla lähellekään korvia huumaavaa tasoa.
Suurin ongelma tuntuu olevan hieman epätarkasti luettavan nopeusmittarin seuraaminen, ettei tule suurempia nopeusrajoitusten ylityksiä. Sähkömoottorin teho ja vääntö tuntuvat myös suuremmilla nopeuksilla, ja ”tehoreserviä” tuntuu löytyvän.
Suurimpana miinuksena nopeuden kasvaessa on jyrkästi nouseva sähkönkulutus. Vielä 80 kilometrin tuntinopeudella sähkönkulutus pysyy alhaisella 13-14 kWh/100 km. tasolla. Sadan kilometrin tuntinopeudella sähkönkulutus on noin 15 kWh/100 km, mutta suuremmat nopeudet alkavat syödä akkua tehokkaammin. Moottoritienopeuksilla toimintamatka täydellä akulla pyörii noin 200 kilometrin tuntumassa.

40 kW pikalataus mahdollistaa tehokkaan arkikäytön
e-up!:sta löytyy CCS pikalatauspistoke ja auton pystyy nopeimmillaan lataamaan tasavirtalaturissa nollasta 80 prosenttiin jopa tunnissa. e-up! pystyy vastaanottamaan maksimissaan 40 kW:n latausvirtaa, joka sujuvoittaa auton aktiivisempaakin käyttöä. Puolentunnin kauppareissulla ajokilometrejä saadaan parhaillaan ladattua toista sataa.
Vaihtovirtalatauksessa auto latautuu julkisilla paikoilla tai kotilatausasemalla 7,2 kW:n teholla, jolloin akun täyteen lataamiseen menee noin viisi ja puoli tuntia. Tavallisesta 230 V:n pistorasiasta akun täyteenlataus kestää noin 17 tuntia.

Sisätiloista löytyy perustarpeet
Pidempijalkaiselle kuljettajalle penkin pituussuuntaisesta säädöstä saattaa loppua säätövara. Takapenkillä matka taittuu aikuisella hieman polvet koukussa. Auton nelipaikkaisuus tekee sen, että takanakin riittää hyvin tilaa sivuttaissuunnassa.
e-up!:n vakiovarusteista löytyy mielenkiintoisia varusteita, joita ei voi pitää itsestäänselvyytenä pienemmän kokoluokan autoissa. Auton mukana tulee aina lämmitettävä tuulilasi, kaistallapitoavustin ja automaattinen ilmastointi.
Lisävarusteista on valittavissa kolme eri varustepaketteja, joiden nimet kertovat jo paljon pakettien sisältämistä varusteista.
Mukavuuspaketin mukana tulee muun muassa automaattiset ajovalot ja etuistuinten korkeussäätö.
Avustavien järjestelmien paketti sisältää pysäköintiavustimen, peruutuskameran ja vakionopeudensäätimen.

Talvipaketti lämmittää etuistuimet ja ulkopeilit.
Jos e-up! on Volkswagen malliston pienin malli, voi myös materiaaleista käyttää termiä vaatimattomin. Kovaa muovia on käytetty paljon ja eikä materiaaleja pysty laadultaan vertailemaan kalliimpien mallien kanssa.
Radiosta löytyy perustoiminnot ja liitettävyydet, mutta ulkonäöltään kojelaudassa ei ole tarjolla luksusta – mieltä kuitenkin piristää sininen led valonauha kojelaudan alaosassa.
Sisustan materiaaleilla ei kuitenkaan ole juuri merkitystä tämän kokoluokan autossa. Tärkeimmät ominaisuudet täyssähköautosta puhuttaessa eli toimintamatka ja sähkönkulutus ovat kohdillaan, joten e-up!:n kanssa ei tarvitse latauksen kanssa tuskailla aivan joka reissulla. Tosin vihreästä kauppakassista joutuu pulittamaan vähän polttomoottorimalleja enemmän.

Volkswagen e-up!
- Maksimiteho: 61 kW, 82 hv.
- Maksimivääntö yhteensä: 210 Nm.
- Ajoakun kapasiteetti: 36,8 kWh (brutto)
- Ilmoitettu toimintamatka yhdellä latauksella: 260 km.
- Koeajettu toimintamatka yhdellä latauksella: 240 km.
- Kiihtyvyys: 11,9 sek. (0-100 km/t)
- Kulutus koeajossa: 14-19 kWh/100km.
- Omamassa: 1235 kg.
- Vetotapa: Etuveto
- Tavaratila: 250 l.
- Alkaen hinta: 23 535 euroa
// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //




Ilmeisesti kirjoittaja ei ollut testannut latausta todellisuudessa, vaan ottanut ne VW e UP:n tiedoista, sillä minä en ole saanut tunnin kauppareissulla 50KW CCS laturilla kuin 14,4 KW sisään ja auto on tarkastettu K Caaran laiturissa, missä sama tulos, korjaamopäälikön mukaan auto on Ok, samoin auton max. sisäänotto AC laturilla on 7,2KW, jollaista ei ole, vaan käytössä on 11 KW ja 22 KW latureita, jolloin minuutti hinnoittelun lataus maksaa todella paljon. Autoverosta oli kirjoittaja voinut mainita että sähköauton verotus on suurempi kuin polttomoottori auton, vaikka maksaakin vain perusosan päästöverotusta, mutta sitten maksaa lisäksi veroa auton muu käyttövoimasta.