Uusi täyssähköinen Megane E-Tech on Renaultin vastaus kuumaan sähköautoaiheeseen. Megane E-Tech ei suinkaan ole Renaultin ensimmäinen täyssähkömalli, mutta tämä erinomainen malliuutuus tulee varmasti nostamaan Renaultin sähköauto-osaamisen tunnettavuuden seuraavalle tasolle asiakkaiden silmissä.
Megane E-Tech on alusta alkaen suunniteltu täyssähkömalliksi, joka ei aina tunnu olevan itsestäänselvyys täyssähkömakkinoilla – osa valmistajista kun on hypännyt kilpailuun sähköistämällä jo olemassa olevan polttomoottorimallinsa.

Etumatkalla sähkönkulutuksessa muihin valmistajiin
Megane E-Tech tulee mallista riippuen joko 40 tai 60 kWh akulla. Käytännössä nämä ovat kapasiteetiltaan kilpailijoiden malleihin verrattuna jopa useamman kymmenen prosenttia pienempiä, millä on positiivisia vaikutuksia akun fyysiseen kokoon ja painoon. Akkujen kapasiteetteja vertailtaessa, vähintään yhtä tärkeäksi seikaksi tulee auton sähkönkulutus.
Megane E-Tech osoittautui koeajoviikon aikana positiivisen sähköpihiksi. Keskikulutus pyöri noin 16 kWh/100km. lukemissa. Kaupungissa vastaava lukuarvo oli 13-15 ja moottoritiellä sadan kilometrin tuntinopeudessa kulutus oli vain 16-16,5 kWh/100km. Edes kesäisen moottorien taittaminen 120 km/t nopeudella ei nosta kulutusta yli 20 kWh/100km. lukemiin. Ulkoilman lämpötila oli reilut 10 astetta.
Joitakin kymmeniä prosentteja pienempi sähkönkulutus kilpailijoihin verrattuna nostaa Meganen todellisen toimintamatkan arkiajoissa yhdellä latauksella noin 300-400 kilometriin pienehköstä akkukoostaan huolimatta. Valmistajan ilmoittamaan 450 kilometrin WLTP lukemaan ei ole ongelma päästä pienemmillä nopeuksilla hyvissä olosuhteissa.

Latausta helpottaa huomattavasti auton oma sisäinen ja aina Meganeen vakiona tuleva 22 kW tehoinen vaihtovirtalaturi. Suurin osa kauppakeskuksissa ja julkisilla paikoilla olevista latureista on 22 kilowatin latureita, joten tunnin kauppareissulla lisävirtaa akkuun latautuu noin 150 kilometrin verran. 22 kilowatin laturi on täyssähköautoissa melkein harvinaisuus, sillä lähes kaikki sähköautot lataavat vaihtovirtalaturista maksimissaan vain 11 kilowatin teholla.
Litteän 11 senttiä paksun akun tuomat edut näkyvät matkustamossa. Sisätilat ovat pieneksi autoksi hyvät. Oltavat tilan puolesta ovat erinomaiset etenkin edessä ja tavaratilaa löytyy kiitettävät 440 litraa. Auton kokonaispituus on vain 4,2 metriä.
Design edellä
Yksinkertaisen tyylikästä ja modernia, unohtamatta Renaultia. Monilla valmistajilla tuntuu täyssähkömallien kohdalla olevan pakottava tarve uudistaa ja eriyttää auton muotoilu täysin musta mallistosta. Pahimmassa tapauksessa auton merkin tajuaa vasta logosta.

Megane E-Tech on uskollinen Renaultin pyöreälle ja jopa hieman tylsälle muotoilulle. Pienillä mutta tyylikkäillä ratkaisuilla, kuten kaksivärisellä korilla, erittäin näyttävillä valoilla ja korin yksityiskohdilla on onnistuttu Meganesta tekemään ulkonäöllisesti erittäin trendikäs kokonaisuus. Korkeahko auton etuosa tuo Meganelle ryhdikkyyttä eikä tunnu olevan haitaksi edes aerodynamiikalle ja sähkönkulutukselle.
Sisätiloissa tyylikkään valaistuksen lisäksi huomion kiinnittää kojelauta kahdella 12-tuumaisella suurella ja värikkäällä teräväpiirtonäytöllä. Renaultin uusi openR link -käyttöjärjestelmä on käytettävyydeltään nopea ja visuaalisesti erinomainen. Visuaalisesti käyttöjärjestelmä on yksi tyylikkäimmistä, mitä markkinoilla on tarjolla.

Renault on integroinut Googlen toiminnot osaksi openR-käyttöjärjestelmää, joka on valtava plussa etenkin Google Mapsin navigointia käytettäessä. Google Play:n kautta autoon voi ladata kymmenittäin tuttuja sovelluksia, kuten Spotifyn ja käytössä on myös Google Assistant -puheohjaus, joka ei tosin tue suomen kieltä ainakaan toistaiseksi.
Toimiessaan järjestelmä tuntui erinomaiselta, mutta koeajoviikon aikana keskinäyttö ja järjestelmä käynnistyivät uudestaan valitettavan monta kertaan ilman erityisempää syytä tai varoitusta. Tulevat ohjelmistopäivitykset korjannee ongelman jatkossa. Ongelmia oli myös kännykän langattoman latauksen kanssa, joka lataili pätkittäin silloin tällöin. Laturi sijaitsee kätevästi keskinäytön alapuolella.
Vakaata menoa
Ajotuntumaltaan Megane E-Tech on tasapainoinen ja suurimmalta osalta tunnokas. Pienehköstä koostaan huolimatta auton raideväli on huomattavan pitkä, vaikka autolla pituutta on vain 4,2 metriä. Meno moottoritiellä kovemmissa nopeuksissa on vakaata ja rengasmelu pysyy kohtuullisella tasolla.
Koeajoauto oli suuremmalla 218 hevosvoiman sähkömoottorilla varustettu versio, jossa voima välittyy etupyörille. Sähköautoissa monesti totuttuihin jopa alle 5 sekunnin kiihtyvyyslukuihin Megane ei yllä, mutta ei tälläkään missään nimessä jalkoihin jää. Maksimivääntö 300 Nm. Ja reilut 200 hevosvoimaa siivittävät koeajoauton nollasta sataan 7,4 sekunnissa.

Ajotuntumassa heikoimmaksi lenkiksi jää ajoasento ja erittäin kevyt jarrupoljintuntuma. Ajoasennon löytyminen reilut 180 senttiselle kuljettajalle osoittautui hankalaksi istuinosan kaltevuuden ja reisituen puuttumisen takia.
Näkyvyys ohjaamosta ulos on hyvä eteen, sivuille ja suurien peilien ansiosta taakse. Sen sijaan takaikkuna on pienehkö ja ylös jäänyt takakeskipenkin niskatuki syö loputkin näkymät suoraan taakse. Taustapeiliin on lisävarustelistalta saatavissa korkeahkoon hintaan lisävarustepaketti, jonka mukana tulee taustapeilikamera.
Katso tästä muita Renault-koeajoja.
Sähköautoilukokemusta helpottaa huomattavasti erinomaisesti toimiva reittisuunnittelu. Pidemmille matkoille auto laskee valmiiksi latauspaikat sekä tarvittavat latausajat. Eri määränpäitä testimielessä syöttäessä, osaa auto hyödyntää hyvin useiden eri palveluntarjoajien latauspisteitä matkan varrelta.

Erinomaisilla varusteilla varustellun koeajoauton hinta kipuaa korkealle. Lähtöhinta parhaimmalle Ionic-varustelulle on 53 990 euroa ja koeajoauton muutamat lisävarusteet nostavat hinnan lähemmäs 58 000 euroa.
Koeajetun mallin lisäksi Megane E-Techistä on tarjolla 40 kWh. akulla varustettu 130 hevosvoimainen versio, jonka lähtöhinta jää alle 40 000 euron valtion hankintatuki huomioiden. Ensimmäiset autot asiakkaille toimitetaan tänä syksynä arviolta lokakuussa ja autoja on tilattavissa toimitukseen vielä tälle vuodelle.

Renault Megane E-Tech electric 60 kWh 220 hv Ionic
- Sähkömoottorin teho: 160 kW. (218 hv.)
- Sähkömoottorin vääntö: 300 Nm.
- Kiihtyvyys: 7,4 sek. (0-100 km/t)
- Ajoakun kapasiteetti: 60 kWh.
- Valmistajan ilmoittama yhd. kulutus: 16,1 kWh/100km.
- Valmistajan ilmoittama toimintamatka: 450 km. (WLTP)
- Kulutus koeajossa: 13-20 kWh/100km.
- Koeajettu toimintamatka yhdellä latauksella: 300-400 km.
- Maksimi latausteho (DC): 130 kW.
- Maksimi latausteho (AC): 22 kW.
- Omamassa: 1711 kg.
- Tavaratila: 440 l.
- Vetotapa: Etuveto
- Vetokyky: 900 kg.
- Alkaen hinta: 41 390 euroa (40 kWh. 130hv. Equilibre)
- Koeajoauton hinta: 57 630 euroa
// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //







”Pienehköstä koostaan huolimatta auton raideväli on huomattavan pitkä, vaikka autolla pituutta on vain 4,2 metriä.”
Tarkoitetaanhan tässä akseliväliä, eikä raideväliä?
Sähköautoja esitellään ja vielä puhutaan HEVOSvoimista ??!!!
Eiköhän toimittajien pitäisi jo luopua noista kaakkilukemista, vaikka ne myyvästi ovatkin hieman kW-lukemia isommat.
Suomi on siirtynyt kansainväliseen SI-mittastandardiin jo 1960-luvulla. Joten ottakaa toimittajat käteen peruskoulun fysiikan kirja ja päivittäkää 1890-luvun hevosvoimatietonne 2020-luvulle 🙂