Autotoday testasi: Ford Ranger — onko pienimoottorisesta avolavasta mihinkään

Ford ja avolava tuovat ensimmäisenä mieleen suuren pick up -mallin Amerikasta, johon on todennäköisesti kytketty jokin suuri matkailuvaunu tai venetraileri perään.

Suomessa avolavat eivät ole läheskään yhtä kovassa huudossa kuin rapakon takana, missä avolava-auton suuri koko tuntuu olevan jopa jonkinlainen statussymboli – mitä suuremmat renkaat, korkeampi maavara ja äänekkäämmät moottoriäänet, sitä parempi.

Toisin on Suomessa ja hyvä niin. Amerikan markkinoilta uuteen Rangeriin löytyvä pienin moottori on 2,3-litrainen EcoBoost, jossa on hevosia vajaat 300 kappaletta. Me otimme testiin Suomen markkinoille tehovaihtoehdoista puoliväliin sijoittuvan 205 hevosvoimaisen, 2,0-litraisella dieselillä varustetun version.

Kuva: Antti Järveläinen.

Erillisrunkoista Rangeria saa koeajetun neliovisen Double Cab:n lisäksi kaksiovisina Single ja Super Cab -malleina. Rangerin saa halutessaan myös pelkkänä Alusta-mallina, jolloin hyvän aihion päälle voi rakentaa tarvittavat varusteet.

Lue myös: Vuoden Pick-up-autoksi valittiin ensimmäistä kertaa kaksi autoa!

Uusi Ranger on akselimitoiltaan muutamia senttejä edeltäjäänsä kookkaampi. Tarkemmin katsottuna akseliväli on kasvanut 50 millimetriä, mikä mahdollistaa paremman vakauden ajettavuuteen ja auton etuosalla lähestymisen jyrkempää estettä tai mäkeä ennen kuin etupuskuri raapii maata. Auton raideleveys on myös kasvanut kriittiset 60 millimetriä, mikä taas mahdollistaa 120 cm. leveän eurolavan sijoittamisen lavalle poikittain lavalle kohoavien lokasuojien väliin.

Ulkonäöltään uusi Ranger on edeltävään malliin verrattuna saanut lisää kulmikkuutta. Suurimmat erot ovat huomattavissa auton etuosassa, jossa tietynlainen edeltävän mallin linjakkuus on vaihtunut selkeisiin kulmikkaampiin muotoihin. Ajovalot ovat suuremmat ja etumaskista on tullut enemmän suorakaiteen mallinen.

Kuva: Antti Järveläinen.

Auton sivuprofiilissa muutokset ovat vähäisempiä ja suurimpana muutoksena tarkkasilmäinen huomaa rengaskaarien pokkaukset, jotka uudessa mallissa ovat selvästi vähemmän muotoillut. Mukaan on tuotu myös suurimmassa osassa malliversioita mustat muoviosat kaariin.

Rangeriin tulee vakiona mallista riippuen joko muovinen tai alumiininen astinlauta. Ainoastaan edullisimman varustetason XL-malliin astinlautaan ei ole saatavilla edes lisävarusteena. Takapuskurista löytyy integroitu askelma lähes kaikista eri varustetason malleista helpottamaan esimerkiksi sidontaa tai lavalle kipuamista.

Kuva: Antti Järveläinen.

Lavalla takaluukun reunassa on “mittatikku” senttimetrin tarkkuudella ja pistokkeet sähkölaitteille. Useiden kiinnityskohtien lisäksi koeajoautoon oli valittu kuormankiinnityskiskot lavan yläosan reunoille. Kiskolla liikuteltavat sidontalenkit kestävät 250 kilon kuorman.

Lue myös: Ford Ranger -mallistoon lataushybridi!

Ajan hampaalta suojaamaan koeajoautoon oli valittu ruiskuvalettu lavakaukalo, jonka pinta tuntuu kuin karhealta hiekkapaperilta. Muuten koeajoauton lisävarustelista olikin harvinaisen lyhyt, sillä ruiskuvaletun kaukalon lisäksi autoon oli raksittu vain vetokoukku ja pirteän värinen Cyber Orange -metalliväri.

Avolavakin voi olla mukava matkakumppani

Ulkonäkö pääsee Rangerin kohdalla hämäämään, mitä tulee auton ajettavuuteen. Lähes kaksi ja puoli tonninen työkalu etenee karkeasta ja 255-leveästä rengastuksesta huolimatta huomaamattoman mukavasti maantiellä.

Kuva: Antti Järveläinen.

Moottorivaihtoehtoja Rangeriin on kahta eri tehoversiota kaksilitraisesta ja yksi kolmilitrainen diesel. Koeajoauton kaksilitrainen ja vaihtoehdoista tehokkaampi eli 205 hevosvoimainen versio yhdistettynä 10-vaihteiseen automaattiin tuntui liikuttavan autoa mallikkaasti ilman suurempia vetomassoja.

Matkantekoa helpottaa varman ja rauhallisen tuntuinen kaistavahti sekä vakiovarusteena tuleva aktiivinen vakionopeudensäädin.

Moottorin ja vaihteiston yhteistoiminta oli saumatonta. Suuresta kymmenen vaihteen vaihdevalikoimasta huolimatta vaihteisto ei hyppinyt päämäärätiedottomasti vaihteelta toisella. Mukavan ajokokemuksen kruunaa alhainen rengasmelu ja hyvät näkymät ohjaamosta joka suuntaan. Suuri koko ja työkalumainen kömpelyys tulivat esiin vasta hiljaisemmilla nopeuksilla ahtaassa parkkihalli- ja kaupunkipyörittelyssä.

Kuva: Antti Järveläinen.

Kulutus ei ole pienimmästä päästä, mutta kun miettii auton kokoa, rengastusta ja ilmanvastusta niin tuskin kulutukselle on hirveästi mitään tehtävissäkään. Koeajokulutukset pyörivät tasaisesti hieman alle kymmenessä litrassa sataa kilometriä kohden. Valmistaman ilmoittama 8,7-8,9 l/100km. pitää siis hyvin lähelle paikkansa ainakin kymmenen asteen lämpötiloissa.

Maastossa Rangerin menohalut eivät ainakaan vähene katuteihin verrattuna. Koeajon maastoseikkailut rajoittuivat huonokuntoiselle mökkitielle sekä työmaa-alueen soramontulle ja hiekkakasojen yli ajamiseen.

Kuva: Antti Järveläinen.

Kyynärnojan edestä saa kytkettyä autoa takavetoisen ja nelivetoisen ajotilan välillä. Nelivetovaihtoehtojen puolelta löytyvät erikseen vielä hitaan ja nopean ajon lisäksi uusi E-AWD, joka säätelee väännön jakamista tarpeen mukaan tarvittaville akseleille.

Muutamia hyödyllisiä maastoajoon tarkoitettuja tiukemman paikan apujärjestelmiä ovat muun muassa Trail Control -maastovakionopeudensäädin ja Trail Turn Assist pienentämään kääntösädettä. Jälkimmäisenä mainittu apujärjestelmä pienentää valmistajan mukaan jopa 25 prosenttia kääntösädettä käyttämällä käännön puoleista takajarrua.

Kuva: Antti Järveläinen.

Maastovakionopeudensäätimestä voi olla apua ahtaissa paikoissa, joissa keskittyminen menee auton ohjaamiseen ja tarvitaan tasaista etenemisnopeutta. Vakkari voi pelastaa esimerkiksi hiekkaan kiinnijäämiseltä, kun säätää pyörät vetämään vain ryömintävauhtia eteenpäin.

Maastoajoon apua tuo myös keskinäyttöön ja mittaristoon tuleva informaatio, josta näkee auton kallistusta asteina pituus- ja poikittaissuunnassa, renkaiden kääntökulmaa sekä vetotavan ja takalukon asetusta. Vedessä ajamisen kahluusyvyydeksi valmistaja ilmoittaa 800 mm. Auto ei osaa itse valvoa syvyyttä, joten se jää kuljettajan arviointikyvyn varaan.

Perävaunuja enemmän perässä vetävä voi asettaa kymmenen eri profiilia eri vaunuille ja seurata ajonaikaisia kulutuslukemia.

Amerikkaa sisällä

Amerikkalainen autoteollisuus on käsite, joka herättää kaikille jotain ajatuksia. Monesti sisätiloista puhuttaessa mielikuvat eivät ole välttämättä kärkipäästä laadun suhteen.

Uusi Ranger on selvästi amerikkalainen sisältä; painikkeet, kahvat, ohjauspyörä, materiaalit ym. näyttävät modernilta amerikanraudalta. Laatuvaikutelma on kuitenkin selvästi parempi, mitä perinteiseltä “avolava työkalulta” voisi odottaa. Auto ei nitise, natise eikä suhise vaan tuntuu kuin olisi hyvin istuva ja laadukas työkalu kädessä.

Pientä toimintavarmuuden haparointia oli havaittavissa viikon aikana suuren 12-tuumaisen keskinäytön kanssa. Näyttöön tuli samoja “turhia” ilmoituksia häiritsevän usein eivätkä kaikki kuvakkeet ottaneet aina toimiakseen odotetulla tavalla. Suuri näyttö on laitettu keskelle pystyasentoon, kuten esimerkiksi täyssähköisessä Mustang Mach-E:ssä.

Koeajetun kaksilitraisen version lisäksi mallistosta löytyvät myös 170 hevosvoimainen kaksilitrainen diesel sekä kolmilitrainen 240 hevosvoimainen V6-diesel. Pienempi tehoiseen dieseliin on saatavilla kuusivaihteiset manuaali- ja automaattivaihteistot. Koeajettuun 205 hevosvoimaiseen ja kolmilitraiseen dieseliin tulee aina kymmenenvaihteinen automaatti.

Eri varustetasoja on Rangeriin valittavissa useita. Koeajoauton Wildtrak sijoittuu varusteiden puolesta keskivaiheille. Varustetasoilla on suuri ero vakiovarusteiden ja ominaisuuksien kattavuudessa, mutta niin on myös hinnassa. Istuinten lukumäärästä riippuen Rangerin hinta vaihtelee noin 45 000 eurosta yli sataan tuhanteen.

Kuva: Antti Järveläinen.

Wildtrak-mallissa maavara on kuormaamattomana 22 senttimetriä, jota saa kasvatettua 26 senttimetriin valitsemalla Tremor tai Wildtrak X -varustellun Rangerin. Yhteensä eri varustetasoja Rangeriin on valittavissa kahdeksan, kun lasketaan mukaan malliston huipulta Ford Performance -tiimin suunnittelema ja steroideilla kasvatettu Raptor, joka on valmis tehopakkaus vaikka aavikolle dyyniajoon.

Koeajoauto oli rekisteröity pakettiautoksi (N1). Takarivin istuimista on näin ollen jouduttu luopumaan, mutta myös hintaa on viisipaikkaiseen henkilöautoksi rekisteröityyn malliin verrattuna saatu alas verohelpotuksen myötä yli 20 000 euroa.

Kuva: Antti Järveläinen.

Amerikkalaisuuden tuntee uudesta Rangerista – tällä kertaa vain hyvällä. Sisällä on väljän mukavat oltavat ja uusi Ranger selviytyy epäilemättä pienemmälläkin moottorilla sille asetetuista työtehtävistä mukisematta maastossa kuin maastossa.

Ford Ranger Double Cab Wildtrak 2.0 EcoBlue A10

  • Moottori: 2.0-litrainen, 4-sylinterinen, diesel
  • Polttomoottorin teho: 205 hv. / 153 kW.
  • Polttomoottorin vääntö: 500 Nm.
  • Kiihtyvyys: 10,5 sek. (0-100 km/t)
  • Valmistajan ilmoittama yhd. kulutus: 8,7-8,9 l/100km.
  • CO₂-päästöt: 228-232 g/km.
  • Kulutus koeajossa: 8-9,5 l/100km.
  • Omamassa: 2311 kg.
  • Kantavuus (kun kyydissä 75 kg. kuljettaja): 969 kg.
  • Suurin yhdistelmämassa: 6 500 kg.
  • Vetotapa: Neliveto
  • Vetokyky (jarruitta/jarruin): 750/3500 kg.
  • Alkaen hinta: 44 610 euroa (Ranger Single Cab XL)
  • Alkaen hinta (N1, Wildtrak): 61 911 euroa
  • Alkaen hinta (henkilöauto, Wildtrak): 82 709 euroa
  • Koeajoauton hinta: 63 658 euroa (N1, Wildtrak)

Lue myös:

Autotoday testasi: Ford Transit Custom Trail — näyttävämpi Transit Custom

Autotoday testasi: Ford Mustang Mach-e — nimeämisessä käynyt virhe?

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

Kuva: Antti Järveläinen.
Kuva: Antti Järveläinen.
Kuva: Antti Järveläinen.
Kuva: Antti Järveläinen.
Kuva: Antti Järveläinen.
Kuva: Antti Järveläinen.
Kuva: Antti Järveläinen.
Kuva: Antti Järveläinen.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän