Autotoday testasi: BMW X3 G01 xDrive 30e A Charged Edition M Sport

Autotoday:n koeajossa oli vuoden 2022 mallia oleva BMW X3 30e hybridi. Auto on juuri rantautunut laivalla huhtikuun lopulla Suomeen. Auton mittarilukema oli 29 km ennen koeajon aloittamista.

BMW X3 mallihistoria juontaa juurensa vuoteen 2003, kun BMW julkaisi X3 (E83) nelivetoisen maasturin. Nyt X3 on jo kolmannessa sukupolvessa. Toinen sukupolvi julkaistiin markkinoille 2010 (F25) versiona ja viimeisin uudistus 2017 (G01) versiona.

BMW X3 ulkonäkö on saanut merkittäviä vuosittaisia kasvojen kohotuksia kehitystaipaleella. Viimeisin uudistus toteutui 2021–2022 myytävään malliuudistukseen. Auton saavuttaessa kunnioitettavan kahden vuosikymmen iän, joten autoa voidaan kutsua jo legendaksi.

Kuva. Juha Remes.

X3 sekä sen isoveli X5 ovat olleet ehkä merkittävimpiä suunnannäyttäjiä katumaastureiden suosion leviämisessä. Nämä BMW:n komeilevat lukuisten amerikkalaisten sarjojen ja elokuvien nykyratsuina. Ehkä tämä onkin yksi merkittävä syy siihen, miksi BMW:n X3-mallisto valmistetaan Yhdysvalloissa.

BMW X3 mallisto tarjoaa perinteistä Diesel (BMW X3 BMW M401) sekä Bensa versiota (BMW xDrive20i) ja sähköisinä vaihtoehtoina Sähkö/Bensiini-hybridivaihtoehdon kuin myös täyssähköisen iX3i mallin.

Sähköllä vai ei

Hybridiautojen mielekkyys on ostajalle aina pohtimisen arvoinen kysymys. Kun autolla voi liikkua parhaimmillaankin vain 50 km sähköllä, onko se tarpeeksi. Hybridi-auto on kuitenkin varusteltu kahdella eri teknologialla, bensiini- sekä sähkömoottoreilla.

Kuva. Juha Remes.

Sähköllä ajaminen muutaman kymmenen kilometrin ajosäteellä mahdollistaa vain lyhyen ajoetäisyyden. Mikäli hybridillä haluaa ajaa ekologisesti tai nykysähkön hinnoilla silti bensiiniä vaihtoehtoa edullisemmin, joutuu auton latausjohto olemaan tiiviisti seinäpistokkeessa kiinni. Tätä voi jokainen pohtia omalla kohdallaan ennen hybridi auton hankintaa.

BMW on tuomassa uuden akkuteknologia autoihin vuoden 2025 mallistoon luvaten 30–40 % lisäkapasiteettia ajomatkoille, mutta siltikin matka jää selvästi alle 100 kilometrin.

Toisaalta kaupungissa sähkö riittää kohtuullisesti kauppa-asioiden tai keskimääräisten työmatkojen tekemiseen. Mikäli keskimääräinen päivittäin ajomatka asettuu 50 km, ja sitten on edessä 6-10 tunnin latausvaihe, on hybridi sähköajollakin toimiva ratkaisu.

Samalla bensiinimoottori mahdollistaa sähkön rinnalle mahdollisuuden matkustaa vaivattomasti pitkiäkin matkoja ilman perinteisen sähköauton ajosädeahdistusta. Täyssähköisen auton ajoetäisyys on usein Suomen oloissa 300 – 500 km haarukassa, aiheuttaen pidemmillä matkoilla pidempiä pysähdyksiä sekä latauspaikkojen etsimistä. Tämä on varmasti yksi merkittävä tekijä, kun asettelee pisteitä hybridi- versus täyssähkövalintakoreihin.

Kuva. Juha Remes.

Toisaalta hybridi vertaaminen perinteisiin polttomoottoriautoihin, se mahdollistaa muitakin hyötyjä kuin pelkän sähköllä ajamisen riemun. Suuret akut tarjoavat talvella toimivan ”Webaston” korvaajan.

Vastaavasti kesällä auton voi jäähdyttää viileäksi sähköllä, vaikka se seisoisi tunteja auringon paahteessa, ja tämä temppu on ”Webaston” ulottumattomissa.

Lisäksi sähkömoottori bensamoottorin rinnalla toimii perinteistä turboahdinta tehokkaammin voiman lähteenä. Hybridin merkittävänä etuna on ajamisen monipuolisuus. Ehkä lopulta kuitenkin hybridin suurin hyöty ostajalle on veroporkkana.

Kuva. Juha Remes.

Kun vastaavista luksusautoista fossiilisilla polttomoottoreilla maksetaan usein yli 10 000 euroa veroja, päästään hybridissä lähinnä kosmeettisiin verolukuihin. Tätä pohdittaessa herää ajatus, onko hybridit lopulta syntyneet enemmän viherpesun laskentakikkailuun vero-optimointiin kuin muihin käytännön tarpeisiin.

Uudenlaista nautintoa

Oli syy hybridiautojen olemassaololle, mikä tahansa, ajaminen hybridiautolla on kuitenkin uudenlaista nautintoa.

Tehontunne, kiihtyvyys sekä kahden moottorivaihtoehdon tarjoama joustavuus matkustamiselle, on oiva ratkaisu pitkien etäisyyksien maahan Suomeen soveltuva ratkaisu.

BMW X3 on ajettavuudeltaan tasapainoinen. Koeauton hyvin istuvat nahkaistuimet monipuolisilla säätöominaisuuksilla mahdollistaa miellyttävän yksilöllisesti säätyvän ajoasennon kuljettajalle. Säätöjä on myös helppo fiksailla ajonkin aikana.

Kuva. Juha Remes.

Ehkä kaikista parasta oli sopivasti säätyvä ja aseteltava niskatuki. Yksi on mielestäni haaste lukuisissa uusissa automerkeissä, sillä niskatuen rajallinen liikerata voi pidemmässä ajossa alkaa rasittamaan niskoja.

Joissakin merkeissä, niskatuki on joko kiinteästi kiinni istuimessa tai sen liikerata on vain hyvin rajallinen. Täydet pisteet tästä BMW:lle ei niskakipua pitkienkään ajomatkojen jälkeen. Toisaalta ajoautomatiikka, muistaa ahdistella kuljettajaa ajotaukojen pitämisestä kohtuu tiiviisti.

Runsaasti lisävarusteita

Koeajoautossamme oli lisäksi ylimääräisinä lisävarusteina: Lämmitettävä ohjauspyörä, sähköisesti sisään taittuva vetokoukku, panoraamalasikatto, etuistuimien sähkösäätö jossa kuljettajan istuin muistitoiminnoilla, käyttö- ja hallintalaitteiden galvanoidut korisarjat, kaukovaloavustin, ”Driving Assistant”-paketti, BMW ”Laserlight”-ajovalot, Aktiivinen ajonopeudensäädin ”Stop & Go”-toiminnoilla, ”Parking Assistant Plus”-paketti, ”Head-Up-Display”, BMW ”Driving Recoder”, täysnahkaverhoilu sportetuistuimet, tummennetut takalasit, erikoismetalliväri sekä talvirenkaat alumiinivanteilla.

Kuva. Juha Remes.

Lisävarustepaketille muodostui yhteishintaa, 14 240 euroa ilman veroja, ja koko koeajossa ollut auto lähtee liikahtaa autokaupasta 82 880 euron hinnalla sisältäen 2 822 euroa autoveroa. Tämä BMW X3 näillä varusteilla oli silmää hivelevä ajomukavuutta tihkuva kokonaisuus.

Urheilullista menoa

BMW X3 on säilyttänyt urheilullisen tuntuman ajettavuudessa. Auto reagoi ilahduttavan hyvin ohjaukseen ja jousitus on riittävän napakka saksalaiseen tapaan antaakseen urheilullisen alustatuntuman niin asfalttitiellä kuin monttuisella soratiellä.

Vaikka auto on varmasti kompromissi lukuisten suunnitteluyksityiskohtien osalta, autossa on yli 200 mm maavara mahdollistaen liikkumisen myös ”Off-road” metsätie olosuhteissa mukavasti.

Off-road olosuhteissa kamerat ja tutkat avittavat kuljettajaa havaitsemaan mahdolliset tiessä esiintyvät rajoiteet ja esteet. Kamera näkymän aktivointi onnistuu helposti keskikonsolista näppäintä painamalla

BMW sähköiset autoversiot joihin hybridikin lukeutuu ovat merkittävästi digitalisoiduttu. Autossa on Wi-Fi verkko ja hotspot käytettävissä.

Hallinta kännykällä

My BMW-sovellus mahdollistaa useita hallintatoimenpiteitä matkapuhelimella.

Autoa voi lämmittää tai jäähdyttää, ovet voi lukita/avata, auton löytyminen pysäköintialueelta sekä lukuisia muita hyödyllisiä toimintoja löytyy applikaatiosta.

Lisäksi sillä voi seurata auton sähkölatauksen edistymistä, teknistä tilaa sekä tarkastella mahdollisten huoltotoimenpiteiden ennakointia.

Etätoiminnallisuudet lisäävät käyttäjäystävällisyyttä merkittävästi, mutta samalla pohdituttaan myös näiden lukuisten toiminnallisuuksien turvallisuus.

Kuva. Juha Remes.

Tässä autoilija joutuu sokkona luottamaan täysin autovalmistajan tarjoamaan sisältöön, ja uskomaan, että kaikki on riittävällä testaamisella saatu turvallisiksi.

Kuljettaja linkitetään auton sisäiseen toiminallisuuteen matkapuhelimen ja avaimen yhteen koodauksella. Kun avain ja puhelin ovat autossa, tunnistetaan kuljettaja. Tällöin kuljettajan istuin sekä peilit säätyvät automaattisesti kuljettajan asettamiin asentoihin.

Kiitettävää on se, että autossa on samalla säilytetty vielä myös periteiseen autoon kuuluvat ohjaimet. Koelaudasta löytyvät perinteisemmät näppäimet, joilla eri asetusten ja ajotoimintojen ohjaaminen on mahdollista ilman näyttöruudulta avattavia applikaatioita.

Tämä helpottaa huomattavasti myös auton säätöjen sekä asetusten muuttamista myös ajonaikana ilman katseen keskittämistä pois tiestä, digiruudulle pitemmäksi aikaa.

Mielestäni liiallinen katseen keskittäminen laajaan digiruutuun saattaa koitua suureksikin riskitekijäksi ajoaikana. Sitä voisi verrata siihen ikävästi yleistyneeseen ajotapaan, jota näkee liikaa liikenteessä, jossa kuljettajat näppäilevät ajaessaan ja katsovat matkapuhelinta moottoritiellä. Näistä seuraa nykyään liikaa vakavia onnettomuuksia, kun kuskin katse olisi pitänyt olla tiiviisti liikenteessä.

Kolme ajotilaa

Auton perustoiminnallisuus säätyy kolmen ajotilan mukaisesti: [SPORT], [HYBRID] sekä [ELECTRIC]. Sport-tila tarjoaa molempien moottoreiden maksimaalisen tehon käyttöön. Esimerkiksi ohitustilanteissa painamalla kaasupoljin pohjaan saadaan lisäksi auton maksimitehot kymmeneksi sekunniksi kiihdyttämisen sujuvoittamiseksi.

Kuva. Juha Remes.

Vastaavasti kuljettaja voi valita [HYBRID] asennon säästeliääseen ajamiseen. Silloin sähkö- sekä polttomoottoria hyödynnetään optimoidusti. Ekologista liikkumista valitessa, ajaminen toteutuu vain sähköllä [ELECTRIC]. Sähkö mahdollistaa noin 40–45 km ajoetäisyyden keskimääräisissä ajo-olosuhteissa.

Keskikonsolissa on mahdollisuus valita 360-asteen kameranäkyvyys pysäköintialueella tai vaikka pihakadulla helpottamaan näkyvyyttä. Huomattava hyöty saadaan tultaessa vilkkaasti liikennöidylle tielle kaupungissa, jossa rakennukset estävät näkyvyyttä ajoradalla. Silloin auton keulakamera antaa lähes 1.5 metrin ”kirahvin kaulan” kurkottamaan autonkeulasta ohi kulkevaa tietä, jottei kuljettajan tarvitse siristellä kaulapitkänä mahtaako ajoradalla olla liikettä vai ei.

Taustapeilin alla oleva sisäkamera tarjoaa lisänä eleohjaukset medialle ja navigoinnin ohjaamiselle. Nämä ovat ehkä enemmän pieniä ”kikkoja” näyttääkseen, mitä kaikkea auto saadaan tekemään kameroita hyödyntämällä, mutta silti, voivat olla käyttökelpoisia ratkaisuja ajomukavuuden arkielämään. Tässä oli ehkä hyödyllisintä, saada navigointi kotiosoitteeseen vain pienellä sormiliikkeellä.

Kuva. Juha Remes.

Valittaessa autoon varusteluun ”Head-Up-display”- lisävaruste, voidaan navigaattoriohjelmistoa täydentää kameratolpilla. Tämä on suorataan luksusta! Kameratolppa varoitukset näkyvät tuulilasiin heijastetulla varoitusviestillä todella sujuvasti.

Tämä antaa kuljettajalle tietoa tulevista tiellä olevista kiinteistä automaattikameroista. Tämä oli todellakin koeajossa yksi parhaista lisäominaisuuksista. Päivityksen hinta on 22 euroa vuodessa, ja uskon, että se maksaa itsensä takaisin varmasti useimmille kuljettajille.

Ikkunat, kattoluukku ja takaluukku avautuivat yön aikana

Saksalainen autoinsinööriosaaminen näkyy vahvasti ”Bemarin” X3:n yleissuunnittelussa. Monet asiat ovat varsin loppuun asti viimeisteltyä, ja se että lukuiset alkuperäiset X3:n parannustarpeet alkavat olla mukana kahden vuosikymmenen jälkeen. Tämä alkaa olla perusominaisuuksiltaan varsin tasapainoinen ja onnistunut auto.

Toisaalta ehkä samalla voi todeta, että saksalaisen autoinsinöörin Digi-osaaminen vaatii vielä päivittämistä osaamisessa, sekä jatkokehitystä tulevaisuudessa. Koeajossa ilmeni joitakin ”softa bugeja”. Auton omassa suuressa ”ajattelussa”, viisaudessa asetella ja toimia jäi vielä toivomisen varaa. Tuleeko korjaukset jatkossa ”firmware” päivityksinä jää nähtäväksi.

Auton sammuttaminen ja siitä poistuminen osoittautui yhdeksi kummajaiseksi. Tehtyjen asetusten mukaisesti auton tulisi sammuttaa kaikki mediajärjestelmät sekä sammuttaa näyttöruudut, kertomalla ”näkemiin”, kun auto pysäköidään, ja kuljettaja avaa oven. Vaan näin ei käynyt.

Kuva. Juha Remes.

Vaikka samat toimenpiteet toteutettiin samoilla rutiineilla useita kertoja peräkkäin, lopputulos vaihteli. Välillä radio jäi soimaan ja näyttöruudut pimenivät, taas välillä kaikki sammuivat asetusten mukaisesti. Välillä ne sammuivat vasta kun kuljettajan ovi aukaistiin uudelleen, kaikki sammuivat ohjekirjan asetusten mukaisesti.

Yhtenä yönä auto oli viisaudessaan päättänyt avata kaikki ikkunat, kattoluukun sekä takaluukun itsestään. Ne olivat auki ammottaen odottamassa minua autolle tullessani.

Tämä oli hyvin erikoinen tilanne, josta jäi huolestuttava epäilys softien ”turvallisuudesta”. Oliko syynä tälle ohjelmisto bugi? Voi olla, että kyseessä oli BMW tieturvan etätoiminta, ehkä he laukaisivat jokin varotoiminteen väärälle autolle, ”paniikkiavaus” ja syynä ihmisen inhimillinen erehdys.

Tämä lienee yksi toiminto, joka tehdään tyypillisesti etäohjauksena onnettomuuteen joutuvalle autolle kolariuhrien auttamiseksi. Jää toistaiseksi mysteeriksi, jota saavat jatkossa BMW huoltoinsinöörit tutkia ja selvittää tarkemmin.

Koeajossa päästiin n. 1000 km koeajomatkalla kohtuulliseen 4.0–4.1 l / 100 km polttoaineen keskikulutukseen.

Käytännössä hyödynnettiin täyteen ladattua akustoa bensiinin rinnalla. Ajokokonaisuudessa oli osin pidempiä maantieajomatkoja, puolet kokonaismatkasta sekä puolet lyhytkestoisempaa kaupunkiajoa. Kaupunkijakosoilla auto ladattiin täyteen sopivilla latausjaksoilla.

Tavallisessa arkikulutuksessa sähkönosuus erityisesti kaupungissa tulee korostumaan huomattavasti, jos autolla ajetaan enemmän pitkiä matkoja alkaa polttomoottorilla ajaminen korostua selvästi. Maantieajossa polttomoottori ja sähkömoottori toimivat [HYBRIDI] asetuksilla joustavasti, jolloin sekä sähköä että bensiiniä kului tasaisesti.

Koeajoautossa panoraamakatto toimi hyvin, kun kohdalle sattui sopivasti yli 20 aseteen hellepäivinä. Kattoluukun avaaminen lisäsi mukavuutta erityisesti kaupungissa liikuttaessa. Mutta lopulta avokattojen hyödyntämiselle jää Suomen kesässä varsin vähän sopivia päiviä.

Hieman lisää tilaa

BMW X3 sisätilat ovat kasvaneet hieman aiemmista koriversioita, joten matkustaminen takapenkillä taittuu selvästi mukavammin kuin vanhemmilla versioilla. Ehkä tämä on myös yksi syy, miksi BMW X3 – korilla varustettuja taksejakin liikkuu kohtuullisen tiheästi niin Suomessa kuin muissakin Euroopan kaupungeissa. BMW: X3 oli ennen tätä koriversiota harvinaisuus taksiautoilussa.

Hybridin tavaratila on menettänyt lähes 10 senttiä korkeudestaan, sillä hybridin akut sijaitsevat pääosin tavaratilan alapuolella. Tämä vaatii lisäpunnerrusta nostaa ruokaostokset 10 senttiä korkeammalle kuin vastaavassa polttomoottoriversiossa.

Lisäksi takatilan pohjan ja suojaverhon alle peittyvä tyhjä tila jää varsin ahtaaksi. Jos autolla kuljettaa kahta lätkäpelaajaa jääkiekkoharjoituksiin, saattaa lätkäkasseista toinen jäädä tavaratila ulkopuolelle tai niiden tunkeminen saattaa täyttää koko auton takatilan kattoon saakka.

Miellyttävä ajokokemus

BMW tarjoaa tässä hybridiyhdistelmässä miellyttävän ajokokemuksen, jossa on sopiva yhdistelmä autoilun menneisyyttä ja tulevaisuutta sopuisasti käsikädessä. Tämä voi olla monille hyvä siirtymävaihe autoilussa, kun ollaan monossa kohti yhä automatisoidumpaan ajamiseen tulevaisuudessa.

Aktiivinen ajonopeuden säädin toimi hyvin optimoidusti erityyppisessä jonomuodostelmassa ajettaessa,” Head-Up-display” helpotti ajamista mukaan lukien jopa nopeusrajoitusten ja kameratolppien havaitsemista luontevasti.

Pysäköinti taskuparkkiin sujui itsestään täysin automaattisesti, ja auto muistaa 50 metrin peruutuksen ulkoa, ja kykeni toistamaan sen palaamalla itsestään ajouria myöten takaisin lähtöpisteeseen, ”Futuristista arkielämää”.

Lisäksi adaptiiviset laservalot helpottavat ajomukavuutta, kun ei tarvitse vaihdella pitkiä ajovaloja päälle/pois, ja valot mukautuvat automaattisesti tien mukaisesti. Laser-valojen tehokkuus tuo myös uutta turvallisuutta, sillä niillä näkyvyys ulottuu jopa 500 metrin päähän selvästi paremmin kuin perinteisillä Led-valoilla.

Tämä tuo varmasti turvallisuuden tuntua Suomen pimeille syksyisille maanteille. BMW X# hybridi sopii varsin hyvin suomalaisiin olosuhteisiin, kun ei ole aikaa jäädä tienvarteen vielä odottelemaan täyssähköauton latausta.

Se on harmillista, että laatu ja varusteet maksavat. BMX X3 tarjoaa ajamiseen ylellisyyttä, kun varusteita lisätään perusmalliin riittävästi, mutta se myös maksaa. Tähänkin koeajoautoon joutuu investoimaan huomattavan summan rahaa vaikka verokohtelu onkin sille huomattavasti miedompaa Suomessa.

BMW X3 xDrive30e G01 A Charged Edition M Sport

  • Sähkömoottorin teho: 80 kW (109 hv).
  • Polttomoottorin teho: 135 (184 hv)
  • Moottoreiden maksivääntö: 420 Nm.
  • Vaihteisto: 8-vaihteinen automaatti
  • Kiihtyvyys: 6,1 sek. (0-100 km/t) ja huippunopeus 210 km/h (135km/h sähköllä)
  • Valmistajan ilmoittama yhd. kulutus: 2-2,6l/100km (CO2 päästöt 45-58g).
  • Polttoainesäiliö: 50 litraa
  • Sähköllä toimintamatka: 42–49 km
  • Maksimi latausteho (AC): 3,75 kW.
  • Omamassa: 2065 kg.
  • Tavaratila: 450 l.
  • Vetotapa: Neliveto
  • Maavara: 204 mm
  • Pituus: 4708 mm, leveys: 2138 mm (1891mm ilman peilejä) ja korkeus 1676 mm
  • Vetokyky: 750 kg.
  • Alkaen hinta: 62 381 euroa
  • Koeajoauton hinta: 82 880 euroa

Koeajo ja teksti: Juha Remes

Autotoday testasi: BMW iX3 — tuttua ja turvallista sähköisessä paketissa

Autotoday testasi: BMW i4 eDrive40 – ajamisen iloa ja odotuksien lunastelua

Autotoday testasi: BMW iX — sähköautoilun parhaimmistoa

2 KOMMENTIT

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän